La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió d’Afers Europeus de les Corts Valencianes, Nathalie Torres, ha presentat una proposta al parlament valencià per tal que la cambra autonòmica, afegint-se a la resolució del Parlament Europeu de juny de 1987, ratificada per les posteriors resolucions de febrer de 2002 i de febrer de 2004, es sume al reconeixement segons el qual els fets soferts pel poble armeni, entre els anys 1915 i 1921, tenen la consideració de genocidi.

Segons Torres, que este matí s’ha reunit a les Corts amb representants del poble armeni, “Alemanya va reconèixer oficialment l’holocaust jueu, però Turquia segueix a dia de hui negant el genocidi armeni i difon la seua política negacionista arreu del món, mentre que les persones descendents de les víctimes del genocidi lluiten pel seu reconeixement en el món sencer”.

“El 24 d’abril de 2015, la comunitat armènia va commemorar els cent anys de la massacre que l’Imperi Otomà, actual Turquia, va perpetrar contra la minoria armènia. Durant el genocidi armeni, més d’un milió i mig de cristians armenis van ser deportats, torturats, violats, massacrats, cremats vius i decapitats per l’exèrcit turc otomà”.

“El nou esclat de violència, en forma de guerra no declarada, que assola actualment Artsaj (Nagorno Karabaj), demostra que la convivència entre nacions veïnes s’ha de basar necessàriament en el respecte i el reconeixement mutus. Però això comporta acceptar totes les vicissituds violentes que s’han produït al llarg de la història, reconèixer els errors i intentar esmenar les conseqüències que se’n deriven. En aquest cas, l’ofensiva militar d’Azerbaiyan ve d’un conflicte que té més d’un segle d’història, el qual compta amb el suport de Turquia”.

D’altra banda, la diputada de Compromís ha afegit que el genocidi armeni ha estat reconegut oficialment per les Nacions Unides, pel Parlament Europeu, el Consell Europeu, el Parlament del Mercosur, nombrosos països de tots els continents. I també pels parlaments de Navarra, País Basc, Catalunya, Illes Balears i Aragó, a l’Estat Espanyol; i els parlaments d’Escòcia, Irlanda del Nord i Gal·les; els Estats d’Austràlia Meridional i Nova Gal·les del Sud a Austràlia; el parlament de Crimea en Ucraïna i el congrés i el senat dels Estats Units. També ho han fet més de 50 ciutats de tot l’Estat espanyol, una vintena d’elles valencianes, incloent-hi València.

“Pel compromís del nostre país amb els drets humans, les Corts Valencianes no poden sinó reconèixer el genocidi armeni. Cal que les Corts afirmen el reconeixement i la condemna d’aquell genocidi sobre víctimes innocents, i l’assimilació de milers d’armenis d’entre els dos milions que llavors vivien a l’Imperi Otomà, abans de la Primera Guerra Mundial. Es tracta de compartir el dolor del poble armeni i expressar l’esperança del necessari procés històric de reconciliació entre els pobles armeni i turc”, ha conclòs la diputada Nathalie Torres.