La diputada de Compromís, Papi Robles, ha presentat en Les Corts una Proposició No de Llei amb què s’insta al Ministeri d’Educació i a la Conselleria d’Innovació i Universitats a aplicar mesures que agilitzen la resolució de les beques que concedeixen.

Segons assenyala Robles “les beques d’estudi són una ferramenta fonamental per a garantir que, tot i la situació econòmica de partida, es puga accedir i romandre en condicions d’igualtat a la universitat, però el retard en la resolució de les mateixes crea unes incerteses que perjudiquen als i les estudiants”.

Com s’explica des de Compromís, per a garantir que les beques universitàries es concedisquen sempre en el curs acadèmic vigent les bases reguladores per a la concessió de les beques per a la realització d’estudis en les universitats de la Comunitat Valenciana ja estableixen un termini no superior a sis mesos des de la convocatòria fins a la resolució de les persones beneficiàries de les mateixes; termini que en el present curs no s’ha complit.

Les beques convocades per la Generalitat Valenciana, han possibilitat que, en el curs 2019-2020, 3.443 estudiants hagen pogut cursar els seus estudis universitaris amb exempció de matrícula, però la concessió d’eixes beques  s’ha conegut amb la resolució de 19 d’octubre de 2020 de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

Per a Robles “no ens podem permetre que la resolució de les beques del curs passat s’haja realitzat el mes d’octubre de 2020, 3 mesos després d’haver finalitzat el curs. Els terminis de resolució que s’estan donant en les beques que depenen del Ministeri, la Conselleria d’Universitats i les pròpies universitats provoquen falta de seguretat en l’alumnat que no sap si podrà fer front al pagament del seus estudis.”

A tot açò s’ha de sumar que la convocatòria de beques està fortament condicionada pels processos per a la resolució de les beques que concedeix el Ministeri, ja que aquestes són incompatibles amb les autonòmiques. A més, durant aquest curs acadèmic 2019-2020, marcat per la pandèmia de la COVID-19, els tràmits i procediments s’han endarrerit per la situació excepcional que patim. “Entenem que ens troben en una situació de pandèmia i que hi ha tràmits que s’han pogut endarrerir, però aquest fet ens ha de fer revisar i millorar aquestes gestions.”

Per a què les beques siguen un element que assegure la possibilitat d’estudiar en la universitat a qui més ho necessita, cal que aquestes, així com els seus procediments de concessió, donen certeses a l’alumnat, i per això cal dedicar esforços a millorar la tramitació de les mateixes, pensant sempre en garantir eixe accés universal als estudis superiors.

“Per tot açò –ha afegit Robles- des de Compromís reclamem que es faça una revisió, en col·laboració amb les Universitats públiques, dels tràmits i gestions vinculades al procediment de sol·licitud, tramitació i concessió de les beques universitàries, amb l’objectiu d’agilitzar el mateix i finalitzar-lo en compliment dels terminis vigents en l’ordre de convocatòria. Així com convocar les beques universitàries sempre durant les primeres setmanes del curs acadèmic, en un termini no superior al 30 de novembre”.

“De la mateixa manera plantegem que s’agilitze la tramitació i concessió de les beques universitàries competència del Ministeri, per tal de facilitar i agilitzar la gestió i atorgament de les beques autonòmiques”, ha conclòs la parlamentària de Compromís.