El diputat de Compromís en les Corts, Josep Nadal, després de les detencions de huit joves antifeixistes a Pego ha manifestat que “observem amb molta preocupació els fets ocorreguts el matí d’ahir a Pego. Set joves antifeixistes han estat detinguts en relació amb els fets del passat 18 d’octubre. Llavors un grup de neonazis es passejaren pel poble insultant i amenaçant al veïnat amb l’excusa d’assistir a un partit de futbol i omplint el poble d’adhesius i banderes nazis. En cap moment el veïnat va notar el suport de les forces de seguretat i després de diverses hores de provocacions la gent es va convocar davant del camp de futbol per mostrar el seu rebuig al feixisme”.


“No entenem com és que no ha hagut cap reacció de les Forces i Cossos de Seguretat envers el grupuscle feixista i s’ha passat a detindre a set joves antifeixistes, a més del jove que ja va ser detingut a l’octubre, i un altre que ha estat detingut aquest matí”.


Segons Nadal, “pensem que les detencions s’han fet d’una forma totalment desproporcionada amb un dispositiu armat més apropiat per a la desarticulació d’una cèl·lula terrorista. Els joves han estat detinguts a la porta de les seues cases, emmanillats davant les seues famílies i a hores d’ara resten separats en diferents casernes de la comarca, com si es tractara de terroristes”.


“Des de Compromís traslladarem a la delegada del Govern, Glòria Calero, el nostre malestar per la forma com les Forces de Seguretat estan afrontant aquest tipus de situacions. Exigim que identifique els grups de feixistes provocadors que van vindre a Pego aquell dia, que identifiquen a l’única part que exhibeix actituds racistes i xenòfobes, que en aquest cas eren els membres del grup feixista de Gandia”, ha assenyalat el diputat de Compromís.


“És responsabilitat del Govern d’Espanya assegurar i donar seguretat a la població davant dels atacs feixistes i no es pot concebir, en cap cas, que ni els grups neonazis, ni les Forces i Cossos de Seguretat puguen ser objecte de delictes d’odi, tal com es diu en la jurisprudència europea”.


“I també exigim al govern d’Espanya de PSOE i Unidas Podemos que desarticule aquells elements de les Forces i Cossos de Seguretat que mostren connivència amb els grups d’extrema dreta obertament pronazis o filofeixistes, com ja ha passat a països del nostre entorn com Alemanya. En aquest sentit, farem arribar una pregunta sobre aquestes detencions al ministre Marlaska, mitjançant el nostre diputat Joan Baldoví, i pressionarem perquè la part oprimida no siga tractada com a part opressora. Per últim, volem mostrar la nostra adhesió als valors democràtics antifeixistes i el nostre suport a la gent de Pego que va eixir al carrer per defensar la democràcia i la dignitat del nostre poble”, ha conclòs el diputat Josep Nadal.