La diputada de Compromís a les Corts, Marian Campello, ha presentat una proposta per tal d’impulsar un nou protocol de lluita contra el Virus d’Immunodeficiència Humana (VIH), causant de la SIDA, que contemple la possibilitat de participació de les farmàcies del nostre territori per a que, prèvia autorització i formació per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, puguen realitzar les proves ràpides de detecció del VIH als seus propis establiments.

 

Segons Campello, “al nostre territori 49 centres de salut realitzen proves d’ITS i tres CIPS provincials disposen de proves ràpides del VIH per a circumstàncies concretes, a més tres ONG’s al nostre territori realitzen la prova ràpida del VIH: el col·lectiu Lambda (a València), Metges del Món (a Alacant) i CASDA (a Castelló) segons dades de la Conselleria”.

 

“Però la descentralització i el fàcil accés a les proves són clau per a la detecció i diagnòstic precoç del VIH i per això, des de fa alguns anys, diferents comunitats autònomes de l’Estat com Astúries, Cantàbria, Castella-Lleó, Ceuta, Catalunya, País Basc i Illes Balears han apostat per habilitar les seues farmàcies, prèvia autorització dels òrgans autonòmics competents i formació dels professionals de les farmàcies, a realitzar la prova ràpida del VIH”.

 

“Cal aplicar protocols d’aquest tipus davant un escenari que mostra com el VIH ha augmentat un 12% des de 2005 a l’Estat espanyol. Xifra alarmant que el situa com l’estat de la UE amb més contagis de VIH durant l’any 2015 i el tercer del continent per darrere de Rússia i Ucraïna, mentre al món la xifra d’infeccions ha disminuït en un 0’7%. Segons els experts, els motius de l’augment dels casos de VIH als països desenvolupats es troben en la ‘trivialització’ de la infecció, entenent-la com una malaltia crònica fàcilment controlable, quan eixa no és la realitat. Així el focus es fixa sobre les mancances en un diagnòstic precoç de la infecció”.

 

“A més a més, en un Estat amb més de 150.000 persones infectades pel virus d’immunodeficiència adquirida, el Govern central no aporta ni un euro des de 2011 al Fons Global per la lluita contra el VIH. Per això en la nostra proposta demanem al Consell que inste al Govern a recuperar en els Pressupostos Generals de l’Estat la línia nominativa, extinta des de 2011, per a este Fons Global. Des de Compromís considerem que en un món globalitzat lluitar de forma global és lluitar contra la infecció a nivell local, i combatre-la al nostre territori és sumar una xicoteta aportació a l’eradicació del VIH a nivell global”, ha conclòs la diputada Marian Campello.