Víctor García uneix tots els grups excepte el PP per exigir el pla Renove de la cogeneració, acordat fa un any al Congrés i que “Rajoy ha incomplit”

El diputat i alcalde de l’Alcora recorda que Europa veu “clau” la cogeneració per complir les directives d’eficiència energètica perquè “és un sistema eficaç i sostenible”

Compromís ha tornat a situar la defensa de la indústria tradicional del nostre territori, en concret el taulell, al centre del debat polític. La comissió d’Indústria de les Corts Valencianes ha donat el  vistiplau amb el suport de tots els grups excepte el PP –que s’ha abstingut- a una nova Proposició No de Llei del diputat de Compromís i alcalde de l’Alcora, Víctor Garcia, per “instar el Govern a establir un marc jurídic específic de suport i foment de la cogeneració, eina clau per a l’eficiència energètica, la sostenibilitat, la reindustrialització i la competitivitat del sector del taulell”. García, en la seua intervenció, ha recordat que la cogeneració és un sistema energètic clau, segons la Comissió Europea, per aconseguir l’objectiu d’estalvi energètic del 20% establert en les directives europees d’eficiència energètica.

“Malgrat ser un model energètic pioner, ambientalment molt eficient i essencial per una indústria com el taulell que concentra a la nostra terra el 94% de la producció estatal, el Govern de Rajoy va iniciar el 2012 una política contrària a la cogeneració”, ha lamentat García. “En decrets com el de gener de 2012 o la Llei del Sector Elèctric de 2013, i més tard la reforma elèctrica de 2014, el Govern de Rajoy ha anat dinamitant la cogeneració, circumstància totalment il·lògica ja que, a més, posa en risc milers de llocs de treball i la viabilitat de desenes d’empreses del nostre territori, especialment a Castelló”, ha explicat el també alcalde d’un dels municipis bressols de la ceràmica.

“La política energètica de Rajoy i del PP ha provocat, segons ACOGEN, que només en tres anys quasi el 40% de les plantes 1.067 plantes de cogeneració existents en l’Estat s’hagen parat”, ha explicat García qui ha destacat que “les reformes energètiques de Rajoy, segons Ascer, han suposat un sobrecost pel sector tauleller de 56,4 milions d’euros, circumstància inassumible per la indústria castellonenca i valenciana”.
La proposta de Garcia, qui lamenta la tebiesa del PP en la defensa dels interessos de la indústria castellonenca, reclama al Govern central modificar gran part de la legislació energètica del PP dels últims tres anys. A més incorpora l’exigència al Govern de “impulsar un pla de renovació de les actuals plantes de cogeneració existents” en compliment de la proposta aprovada per la Comissió d’Indústria del Congrés del 28 d’abril de 2016, fa ara un any, i que l’Executiu del PP segueix sense aplicar.