La iniciativa, subscrita també per Podemos, i amb els vots del PSPV, insta a una nova exposició pública i a soterrar els traçats de major impacte si es decidira no anul·lar el projecte

Bachero: “No podem permetre que es done llum verda a un projecte que pot perjudicar la salut del veïnat de Benadressa, a Castelló, de Vilafamés i d’altres 14 municipis”
Les Corts Valencianes s’han posicionat hui categòricament en contra de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) i han ratificat la proposta de Compromís, subscrita també per Podem, en la qual es reclama que “es paralitze la línia de molt alta tensió que travessa 16 localitats de Castelló”. L’alcaldessa de Vistabella i diputada de Compromís, Belén Bachero, encarregada de defensar la Proposició No de Llei ha destacat que “esperem que aquest acord servisca perquè s’escolten les veus de milers de veïns de Benadressa, de Vilafamés i de la resta de localitats afectades, que estan preocupats pels efectes d’aquesta autopista elèctrica sobre la seua salut però també sobre el medi ambient i sobre el paisatge”. Bachero ha afegit que amb aquest acord, que ha comptat amb el vot favorable del PSOE i amb l’abstenció de Ciutadans i PP, “Compromís dóna compliment en les Corts a la paraula donada davant la plataforma, amb qui ens vam comprometre a elevar propostes a totes les institucions per frenar aquest projecte”.

Bachero, especialment conscienciada pel problema a causa dels seus ‘arrels’ en Benadressa, el districte de la capital afectat, ha subratllat la importància per a Compromís d’aquest acord, com s’ha plasmat en acords impulsats per Compromís en altres municipis de Castelló. “Es tracta d’una infraestructura que suposa un important impacte ambiental i paisatgístic, ja que inclou la instal·lació al llarg de desenes de quilòmetres de torres de fins a 70 metres d’altura, 30 metres d’envergadura i tallafocs de fins a 50 metres. A més, el disseny actual travessa zones d’important valor ambiental i no respecta l’obligació de discórrer a més de 800 metres de zones habitades”, ha recordat la diputada castellonenca responsable de Medi Ambient del Grup Parlamentari Compromís.

La proposta també reclama la iniciació d’un nou procés d’informació pública, ja que “centenars de veïns, propietaris de terrenys per on passarà, ni tan sols coneixien el projecte”, ha explicat Bachero. “Les línies de molt alta tensió no es dissenyen per a donar servei als veïns, ni per a millorar l’accés al servei de la ciutadania, sinó que són grans autopistes d’energia perquè les grans elèctriques puguen comerciar amb els excedents d’electricitat, per açò considerem que aquesta infraestructura és només un negoci i no cobreix cap necessitat social”, ha argumentat la també alcaldessa de Vistabella.

SOTERRAR LA LÍNIA, SI NO ES PARALITZA

Bachero ha recordat que Compromís ha vingut elevant preguntes i propostes per a frenar la MAT des de fa anys, tant a les institucions locals, provincials, autonòmiques, estatals i fins i tot davant Europa perquè “la innocuïtat de les línies de molt alta tensió és més que discutible. Existeixen nombrosos estudis científics que vinculen la radiació que emeten amb la leucèmia, càncers de mama o pulmó i fins i tot l’alzheimer”. Per açò, “des de Compromís exigim que encara que Red Elèctrica rebutjara anul·lar el projecte, obligar l’empresa a seguir paràmetres en la seua execució com l’utilitzar corredors d’infraestructures existents, de manera que ni afecte al mitjà natural ni als habitants dels municipis. Així mateix, i tal com ha ocorregut en altres trams i en altres països com França, reclamem que en els traçats de major impacte ambiental o sobre la ciutadania es procedisca al soterrament de la línia”.

Després de l’acord, la diputada de Compromís ha manifestat la seua “sorpresa” per l’abstenció de Ciutadans, que recentment va impedir que prosperara una declaració institucional contra la MAT en l’Ajuntament de Castelló. “És un avanç que el PP i Ciutadans s’hagen abstingut, quan el PP fins ara ha vingut recolzat l’autopista elèctrica i quan Ciutadans, fa amb prou faenes quatre dies va frenar una Declaració Institucional a Castelló que pretenia frenar la MAT. És una bona notícia que el treball de la plataforma estiga calant entre la ciutadania, malgrat la tebiesa de PP i Ciutadans, perquè el risc futur és que s’intente ampliar el projecte de Morella-Almassora cap al sud, i que acabe afectant a més d’un centenar de municipis de la resta del País Valencià. Des de Compromís seguirem vigilants”.