Ortega: “Hui és un dia històric perquè estem igualant els treballs domèstics en condicions i drets a la resta de treballs del món laboral”

 

La diputada de Compromís en Les Corts, MªJosep Ortega, ha manifestat que “hui és un dia històric per haver aconseguit la unanimitat de tots els grups parlamentaris en la nostra proposta per a regularitzar el treball dels i les treballadores a  les llars familiars”.

 

“Estem parlant que amb l’aprovació en la Comissió de Polítiques d’Igualtat de la Proposició No de Llei perquè el Govern espanyol ratifique el Conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT), estem igualant els treballs domèstics en condicions i drets a la resta de treballs del món laboral”.

 

Segons Ortega, “la signatura d’aquest conveni per part d’Espanya comporta una sèrie de mesures que afavorisquen la regularització i contractació de les persones que desenvolupen els treballs anomenats domèstics, que en són desenes de milers al nostre país, majoritàriament dones, i que molt sovint treballen al marge de qualsevol dret laboral”.

 

El Conveni 189 de l’OIT va entrar en vigor el 5 de setembre 2013, i pretén estendre els drets laborals fonamentals a les treballadores domèstiques i treballadors domèstics de tot el món. “Uns drets que no ens haurien de resultar gens estranys com són, per exemple, almenys 24 hores de descans diàries i setmanals; dret a un salari mínim i a triar el lloc on viuen i passen les seues vacances; mesures de protecció contra la violència i al compliment d’una edat mínima que és coherent amb l’edat mínima en altres tipus d’ocupació; dret a una adequada informació de les condicions de treball; o la no obligació a residir en la casa on treballen, ni a quedar-se en la casa durant les seues vacances”.

 

Així, “ratificar el Conveni 189 és assumir el compromís ferm de protegir els drets dels i les treballadors domèstiques. I comporta la implicació, tant del Govern autonòmic com del Govern de l’Estat espanyol, en la solució d’este problema, ja que cadascú dintre del seu àmbit competencial haurà d’aplicar les mesures que li corresponguen. Estem donant un pas molt important i, sobre tot, un pas que demostra que creiem en la dignitat de tots els treballs i, el que és més important, dels i les treballadores que els desenvolupen”, ha conclòs MªJosep Ortega.