El Síndic de Compromís, Enric Morera, ha criticat les declaracions fetes pel Secretari d’Estat d’Administració Pública, Antonio Beteta, en la demostració del Pla de Reducció i Simplificació de Càrregues Administratives celebrat a Alacant de no retornar als funcionaris valencians de l’administració la paga extra de nadal de 2012 xifrada en més de 50 milions d’euros pese haver-hi una sentència judicial que exigeix el pagament de la mateixa.

Per al Síndic de Compromís, Enric Morera, “és completament inadmissible que des del govern d’Espanya s’eximisca de responsabilitats de pagament una administració autonòmica als seus funcionaris contradient el que han dit els tribunals”.

D’altra banda, al mateix acte i en presència de Beteta, Moragues va aconsellar la via judicial individual als funcionaris com a únic camí per a aconseguir l’abonament de la paga extra. “És una mesura completament dissuasòria ja que les administracions de justícia estan més que saturades pels impagaments”, ha criticat Morera.

Per al Síndic de Compromís, “és una burla que el Senyor Beteta vinga ací ha dir-li a l’administració valenciana que no complisca amb les seues obligacions i, alhora, reconèixer els esforços fets pels valencians i valencianes amb les retallades i els decretazos mentre mira a un altre costat quan es parla d’un mecanisme de compensació o un nou model de finançament que sempre prometen però que mai no arriba”.

Per al diputat de la coalició valencianista, progressista i ecologista les respostes de Beteta quan va ser preguntat per calendaris de nous models de finançament “eren respostes vagues i poc compromeses, perquè el Consell de Fabra no té força reivindicativa i les seues polítiques només responen al servilisme a Madrid, perquè no defensen els interessos dels valencians i les valencianes. No podem esperar que Madrid ens diga què hem de fer i romandre impassibles al fet que arribe un altre model de finançament autonòmic i continuar amb el mateix status quo”, ha afegit el síndic de Compromís.

Per això, Morera ha instat al Conseller Moragues a crear d’urgència “una posició valenciana de finançament autonòmic que acabe amb les penalitzacions a les quals ens han sotmès les polítiques del PPSOE i a aconseguir un acord en les Corts Valencianes perquè no ens torne a passar el que en dóna testimoni l’informe dels experts: un deute històric de més de 13.000 milions d’euros”.