La diputada de Compromís Mireia Mollà ha criticat hui que se li cobre un 6% d’interès als ciutadans que s’acullen als préstecs per estudis universitaris que recentment ha anunciat el Consell.

Per a Mollà, “el primer que no és correcte és que en el nostre sistema educatiu públic qualsevol persona haja d’arribar a endeutar-se per poder estudiar. I damunt a algú que no pot pagar els seus estudis se li cobra un 6% d’interès, un preu d’usura, per acollir-se a préstecs avalats per la Generalitat; és un insult”.

Segons la diputada de Compromís, “aquests crèdits que el govern del PP tracta de publicitar com tan positius queden en evidència si es comparen amb els sistemes similars que ja existeixen en altres països de la Unió Europea, on no tenen forma de crèdits bancaris sinó de línies de finançament per les quals no es cobra interessos”.

A més, en aquests sistemes de finançament d’estudis que predominen a nivell europeu es té tota la vida per retornar els fons rebuts i només es retornen si es treballa i cotitza. Així, si als 5 anys no s’ha pogut tornar, se n’amortitza una part; si als deu tampoc, se n’amortitza una altra, i, si als 20 no s’ha pogut tornar, se n’amortitza tot.

Des de Compromís s’insta l’executiu valencià a replantejar aquests préstecs bancaris per a estudis universitaris i oferir una fórmula avantatjosa per als ciutadans. “Per això proposem la creació d’una entitat pública compartida per la Generalitat i les universitats, que concedisca als estudiants finançament sense interessos”, ha conclòs Mollà.