Des del grup parlamentari de Compromís es va demanar la compareixença davant de les Corts del vicepresident del Consell i president de l’empresa pública Aerocas, José Ciscar, perquè explicara, els motius pels quals s’havien pagat més d’11 milions d’euros a l’empresa IV Ingenieros Consultores SA per treballs, quan en la plantilla d’Aerocas es disposa de personal en teoria contractac per fer eixes funcions.

Ahir per la vesprada, en lloc de comparèixer el president d’Aerocas aquest va delegar en el Conseller d’Economia, Indústria i Comerç, Máximo Buch, i aquest, ho va fer en el secretari autonòmic de Turisme, David Marco, el qual va justificar que tots els comptes estaven correctes i eren feines importants per posar en marxa l’aeroport, i va deixar entreveure que els tècnics en plantilla no comptarien amb els coneixements suficient per fer aquest tipus de treballs.

El diputat autonòmic de Compromís, Fran Ferri, va recordar com des de 2003 s’ha gastat 16.177.744 milions d’euros en 14 contractes signats amb consultores o empreses privades d’assessorament per fer treballs de consultoria relacionades a l’aeroport de Castelló, i entre elles, destacava el cas de IV Ingenieros Consultores , a la qual se li han pagat 11 milions d’euros des de 2006 fins maig de 2013, a través d’assistències tècniques relaciones amb la direcció d’obra que s’han anat prorrogant de manera sistemàtica.

IV Ingenieros Consultores S.A. és una de les empreses que formaven la UTE a la qual Carlos Fabra va adjudicar a dit el pla de viabilitat de l’Aeroport en l’any 1998. L’altra empresa que formà aquella UTE fou Ingeniería de Castellón S.A. l’administrador únic de la qual és Rafael Llopis, espòs de l’ex senadora del PP per Castelló Carmen Pardo i pare de l’actual directora de l’Aeroport de Castelló Patricia Llopis Pardo.

Aerocas ha gastat una mitjana de 380.000 euros a l’any en una plantilla interna composada per director, administratiu, dos auxiliars, un responsable de l’àrea econòmica financera, un enginyer aeronàutic, un responsable de l’àrea jurídica, o un ordenança, però encara així, els treballs d’enginyeria es veu no els podia fer aquesta persona contractada des de 2006, i s’ha de recurrir sempre a treballs externs.

En l’any 2012 IV Ingenieros Consultores S.A. va facturar a l’Aeroport de Castelló un milió d’euros i fins maig de 2013 havia facturat 338.800 euros, tots els pagaments es fan en concepte d’un contracte d’assistència tècnica per la direcció d’obra que va prorrogant-se mensualment. Així ens trobem amb què Aerocas segueix prorrogant i pagant en concepte de direcció d’obra dos anys i mig després de la virtual inauguració de l’aeroport.