El grup parlamentari Compromís ha registrat hui en Les Corts una Proposició de Llei Reguladora dels estudis d’opinió finançats amb recursos de la Generalitat.

Segons ha assenyalat el diputat de Compromís Fran Ferri, “les enquestes pagades amb diners públics han de ser públiques. No pot ser que el Partit Popular utilitze la Generalitat per a pagar-se enquestes secretes. Per això ja vàrem presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia, el qual ens han donat la raó i obliga al Consell a entregar-nos el resultats de les enquestes realitzades en 2012. Ara hem presentat una proposició de llei per a acabar amb l’opacitat del Consell i obrir els estudis d’opinió a les Universitats i la ciutadania en general”.

L’objectiu de la Proposició de Compromís és regular la realització d’estudis d’opinió per part de la Generalitat i establir els mecanismes per què es realitzen respectant els principis de transparència, planificació i participació. Transparència en quant a les condicions de realització dels estudis, planificació d’acord amb les necessitats de la Generalitat i participació de les Universitats públiques valencianes per a coordinar el contingut dels estudis i possibles investigacions universitàries.

Esta iniciativa també estableix que el Consell aprovarà un Pla de treball anual, en relació amb els estudis de caràcter electoral, que pregunten sobre la intenció de vot, estudis postelectorals, objecte l’anàlisi de les actituds i opinions de la societat valenciana, l’avaluació i/o seguiment de polítiques o de serveis, o d’altres rellevants per a l’acció de govern, que s’haurà de publicar al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana abans del 15 de desembre de l’any anterior.

Amb les dades procedents dels estudis d’opinió realitzats per la Generalitat degudament tractades i amb les seues conclusions extretes, es confeccionarà un Registre Públic d’Estudis d’Opinió, adscrit a la Conselleria amb competències en matèria de Presidència.

Segons la proposició de Compromís, el Registre Públic d’Estudis d’Opinió serà d’accés lliure a través d’una pàgina web disposada a tal efecte. El Consell haurà de trametre a Les Corts Valencianes, cada dos mesos, relació dels estudis d’opinió finalitzats i entrats al Registre.

Precisament, el Vicepresident del Consell José Císcar compareix demà en la Comissió de Coordinació a petició de Compromís per a explicar els resultats dels estudis d’opinió encarregats per la Generalitat. Per a Ferri, “esta serà una bona oportunitat per a comprovar si el govern del Consell compleix amb la sentència del TSJCV i fa públics els resultats de les enquestes que ens han negat sistemàticament fins ara”.