El portaveu i la portaveu adjunta de Compromís, Enric Morera i Mónica Oltra, respectivament, han mostrat l’aposta de la seua formació per “reinventar” la democràcia per “acostar-la al ciutadà” i practicar unes polítiques que eviten l'”abús de poder” econòmic. En aquest sentit, consideren que aquesta crisi ha de ser un “punt d’inflexió” per al canvi.

Morera i Oltra s’han pronunciat d’aquesta manera en el desdejuni informatiu del ‘Fórum Europa. Tribuna Mediterrània’, al que han assistit, entre uns altres, diputats de la coalició, així com el Síndic de Comptes, Rafael Vicente Queralt, el president de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata, i el president de Cierval, José Vicente González, i el secretari general de CCOO-PV, Paco Molina.

En aquest fòrum han comentat la seua visió de la situació política i econòmica actual i algunes de les seues propostes per canviar de context. D’aquesta manera, Morera ha alertat que Espanya, després de dos anys de govern del PP, “ha eixit del coma i es troba en la UVI” però “al preu d’una enorme devaluació social” i Oltra ha augurat un “canvi” de Govern en 2015 al País Valencià.

En el context autonòmic, Morera ha lamentat la “fallida” de l’administració i un Govern autonòmic que “no ens defensa”, al mateix temps que ha advertit que estem “en el pitjor moment, amb el pitjor líder” en la Generalitat. Fabra ha d'”anar a reclamar els nostres diners perquè, si no, no eixirem del clot” i per a això “té el nostre suport”, ha declarat després d’afegir que “que no ens busquen per a fer de palmeros”.

En relació a la situació de corrupció al País Valencià, Oltra ha dit que “de vegades fa vergonya eixir fora i que algú ens acolorisca la cara”. Així, ha assenyalat que la corrupció “ha de ser tractada com qualsevol altre delicte” i lamenta que “més de 40 diputats -del PP— demanen l’indult per l’exalcalde de Torrevella, Pedro Hernández Mateo, condemnat a tres anys de presó per prevaricació i falsedat.

En l’àmbit de la democràcia, la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, ha assegurat que es requereix una “democràcia més forta” perquè actualment “fa aigües” i s'”abusa” de les classes mitjanes i baixes”. En aquesta línia, ha posat com a exemples d’accions per a la “reinvenció” de la democràcia, que el Síndic de Comptes i el de Greues siguen triats a proposta del partit que no sosté el Govern i estudiar aquest sistema per a la Taula de les Corts.

“És més incòmode”, però “aquesta democràcia aquesta exhausta d’utilitzar la força dels vots, en lloc del diàleg”, ha dit. Oltra ha insistit a combinar en els òrgans de control a membres designats pels partits i ciutadans triats per insaculació, com a “element fonamental per eliminar el clientelisme” i auditories de les institucions dutes a terme per ciutadans. També advoca per prohibir les donacions d’empreses a partits polítics. D’aquesta manera, ha lamentat que, amb la nova llei que pretén el Govern, es “penalitzen els escratxes”, quan “no hi ha vies per accedir als càrrecs públics”.

Per a la portaveu adjunta de Compromís, “si la política no serveix per crear les condicions de felicitat per a la majoria de la població, sincerament, no sé què fem ací”.

A preguntes dels presents en relació al model d’Estat, el portaveu de Compromís, Enric Morera, ha afirmat que “és evident que cal fer un Estat en el qual estiguem a gust i ara no estem a gust” perquè Espanya és una “realitat plurinacional”. D’aquesta manera, ha assenyalat la importància de “buscar acomodament” en un “Estat de tipus federal”.

Morera, d’altra banda, ha assenyalat la necessitat de buscar un “nou projecte polític” per al País Valencià i, sobre aquest tema, ha dit que es troba “més còmode amb l’expressió País Valencià” encara que “no molesta la de Regne”.

Així mateix, ha apostat per una “valencianitat unida” que busque “sinergies” amb Catalunya perquè “podríem fer molt” en assumptes com el model d’Estat, o el Corredor Mediterrani.

En matèria econòmica, el portaveu de Compromís ha criticat l'”austericidi” que suposen les polítiques de retallades i s’ha mostrat a favor d’una política “productiva”, “rescatar i reestructurar el deute de les famílies”, evitar “asfixiar” als autònoms, renegociar el deute públic i crear ocupació. “Miren què fem a nivell municipal”, ha dit Morera, per defensar les polítiques que proposa.

Oltra, en aquest punt, ha advertit que “no podem competir a la xinesa, sinó que la competitivitat ha de vindre de la R+D+i” i ha destacat la necessitat d’establir un pla industrial, entre d’altres punts.

Morera ha aprofitat per demanar que la planta de Ford a Almussafes tinga “la seu fiscal a casa nostra”, al mateix temps que ha assegurat que “defensa” aquesta empresa i per advertir al Consell que “no intente desacreditar” al seu grup amb aquesta declaració perquè “no estem per a ximpleries”.

En relació a la situació de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), Oltra ha afirmat que “la llavor diabòlica” ha estat “no entendre que és un servei públic”, sinó tractar-la com una “eina de Govern”.

En aquest sentit, Morera ha afegit que el cap del Consell té el suport de Compromís per “buscar la viabilitat” de la societat pública.