Compromís ha presentat a les Corts Valencianes una iniciativa en la qual insta al govern d’Espanya a paralitzar el desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) als terrenys de la Punta de València fins que s’elabore un informe d’alternatives d’ubicació. A la PNL també s’hi inclou la necessitat de redactar este informe amb “una anàlisi estratègica de totes les possibles alternatives d’ubicació de la ZAL considerant-ne totes les parcel·les en propietat del SEPES (Entidad Estatal del Suelo) a l’àrea metropolitana de València i municipis de comarques pròximes”. Compromís demana, també, que es valore l’impacte ambiental de les diferents propostes, així com el social i l’econòmic i que en el procés hi participen totes les administracions públiques  implicades.

Per a la diputada Papi Robles, representant de Compromís a la comissió d’Infraestructures, Obres Públiques i Transport de les Corts Valencianes, a més de portaveu de Compromís per València, “hi ha un entestament per part de l’Estat que esta ZAL haja d’anar als terrenys de la Punta, per diversos arguments que a dia de hui són totalment rebatibles donada la facilitat per connectat la ZAL amb el port en qualsevol altra ubicació i amb un impacte mediambiental més baix que no supose perjuí ni per a la Punta, ni l’Horta, ni l’Albufera”.

Robles considera que “cal ficar el fre a les infraestructures que destruïxen el nostre territori i que el govern de l’Estat vol tirar endavant sense haver fet un estudi previ del que implicarien a nivell social, mediambiental i econòmic i que sovint responen a altres criteris”. “És molt complicat d’entendre que el Ministre d’Infraestructures siga valencià i que siga precisament en estos moment quan estem tenint arreu del País Valencià tant problemes que afecten al nostre territori”, ha afegit Robles.

Segons Compromís, “hi ha diversos enclaus propietat de la Entidad Estatal del Suelo que són equiparables en hectàrees als terrenys de la Punta, com ara la que es troba a les immediacions del Port de Sagunt o altres zones de l’àrea metropolitana de València. Estes zones poden reunir unes condicions òptimes per a una ZAL amb una menor afecció a l’entorn i a la població i, a més, podrien generar un menor cost en la construcció d’infraestructures, en definitiva opcions molt més sostenibles”.