El diputat i portaveu de Compromís a la Comissió de Cultura de les Corts Valencianes, Jesús Pla, ha aconseguit l’aprovació de la seua proposta perquè el parlament valencià inste el Consell a declarar Albaida com a Capital Valenciana del Toc Manual de Campanes. A la proposta, a més, s’inclou la petició que les Corts donen suport a la candidatura del toc manual de campanes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO que ha presentat l’Estat espanyol incloent-hi diversos fenòmens d’este tipus arreu de la geografia espanyola.

Jesús Pla s’ha mostrat content i ha declarat que “Albaida és un indret on les campanes encara seguixen contant què passa al poble, amb un llenguatge propi i unes persones al darrere que que ho fan manualment.  Un llenguatge propi que ha passat a formar part del paisatge sonor de la ciutat i que regulen la vida dels seus habitant. El toc manual de campanes constituïx un dels valors culturals més apreciats del patrimoni valencià”

A més, el diputat de Compromís afirma que “la proposició no pretén només posar en valor el toc manual de campanes, sinó involucrar les institucions i tota la societat civil valenciana per fer força i aconseguir el reconeixement internacional que, sens dubte, mereix”.

Pla ha volgut agrair la tasca que fan els Campaners d’Albaida que “han treballat i treballen voluntàriament per materialitzar este fet cultural i patrimonial. Són sens dubte els protagonistes i guardians d’este valor etnogràfic singular i els que han dut al lloc que es mereix el toc manual de campanes”.