La diputada de Compromís Nathalie Torres ha presentat a les Corts Valencianes la Llei del Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna, una vegada extingida la Fundació Jaume II el Just que exercia el patronat del monestir. Esta extinció es produí després de conèixer-se la implicació d’esta fundació en el cas Taula “i d’una continuada mala gestió d’este ens”. Segons la diputada valencianista, Nathalie Torres, “en esta legislatura començàrem a treballar en la modificació de la Llei i vam vore que, a banda de plantejar un nou òrgan de direcció, hi havia altres consideracions i altres aspectes que volíem incorporar a la Llei, per tant vam decidir fer una llei nova que incloguera totes les sensibilitats al voltant”.
Segons l’Estatut d’Autonomia valencià el Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna és el “temple espiritual, històric i cultural de l’antic Regne de València i és, igualment, símbol de la grandesa del Poble Valencià reconegut com a nacionalitat històrica”. En este sentit, l’Estatut atorga a la Generalitat Valenciana les atribucions de restaurar i conservar el monestir i de protegir-ne l’entorn paisatgístic, com a centre d’investigació i estudi per a recuperar la història del País Valencià.
En este sentit, afirma Torres, “s’ha pensat la nova Llei del Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna que comptarà amb un òrgan de direcció que serà un Consell Rector, que modifica l’anterior Patronat, perquè incorpore a este consell persones acadèmiques de l’àmbit de la història, el patrimoni cultural i la conservació i restauració de béns culturals. També hem volgut ampliar-ne les competències per tal de promoure la funció social del Monestir com a espai cívic, institucional i cultural de la ciutadania valenciana”.
A més, des de Compromís, “creiem que és necessari incorporar a este consell rector els quatre pobles que formen part de la Valldigna (Tavernes de la Valldigna, Simat de la Valldigna, Benifairó de la Valldigna i Barx) a través de les seues alcaldies o delegats, tres representats de les universitats públiques valencianes i també les altes instàncies culturals valencianes com son el Consell Valencià de Cultura i l’Institut Valencià de Cultura, perquè volem que el Monestir quede integrat a la programació cultural i patrimonial valenciana”.
El dia de la Valldigna
La nova Llei del Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna, suposa la inclusió del dia 15 de març com a dia de la Valldigna. “Hem volgut donar-li major importància i major rellevància institucional a la data fundacional del Monestir. Tradicionalment els pobles de la Valldigna han celebrat esta efemèride amb una programació d’activitats al voltant d’esta data però la nostra aposta en esta nova Llei passa per refermar-la i donar-li més rellevància a nivell institucional i social”, destaca Torres.
Reunió amb els alcaldes de la Valldigna
La diputada de Compromís, Nathalie Torres, es va reunir amb els alcaldes dels municipis de la Valldigna Víctor Mansanet, alcalde de Simat de la Valldigna; Josep Antoni Alberola, alcalde de Benifairó de la Valldigna; Sergi González, alcalde de Tavernes de la Valldigna; i Miquel Donet, alcalde de Barx per a explicar-los la proposta de nova llei que fa Compromís i tots ells van coincidir en la necessitat de donar-li importància a la Mancomunitat de la Valldigna, com a ens supralocal que representa la comarca i treballa per la preservació del patrimoni cultural i social. De fet, afig Torres, “després d’esta reunió amb els alcaldes vam decidir incloure a la llei que els quatre alcaldes trien un representant perquè siga la veu de la Mancomunitat al Consell Rector i que una de les funcions del Consell Rector siga la d’establir mecanismes de coordinació amb la Mancomunitat pel que fa a la gestió ordinària del Monestir”.
“Es tracta, en definitiva, de sumar els pobles de la Valldigna, que fa anys que treballen per a visibilitzar la seua pròpia identitat i el seu patrimoni, en la celebració del Dia de la Valldigna”, conclou la diputada Nathalie Torres.