La diputada autonòmica de Compromís, Mireia Mollà, ha vingut denunciat la presència en molts municipis de tanques publicitàries de grans dimensions anunciant obres públiques com carreteres, escoles, centres de salut, etc, moltes de les quals mai se van materialitzar, de les quals, amb el pas del temps, ningú se n’ha fet càrrec de retirar-les.

Es dóna el cas de tanques que duen més d’una dècada instal·lades, degradant-se i fent-se malbé, amb el risc que això suposa, o en tapant visibilitat. El punt àlgid d’aquesta proliferació indiscriminada de cartells es va donar amb la irrupció dels anomenats “Plan Cofianza” del Govern Camps, que van obligar als ajuntaments a endeutar-se i finançar part d’actuacions urbanístiques que després el Consell no ha pagat, i provocant l’asfixia econòmica de menuts ajuntaments.

Ara, en obres no pagades, els panells informatius s’acumulen en els municipis sense que ningú els retire, en anterior respostes, es va informar des del Consell que no existia cap cens de panells, i per això davant el deteriorament que estaven patint Mollà va preguntar qui s’havia de fer càrrec de la seua retirada, o si esperava el Consell que s’autodegraden en l’entorn, i si en cas que cap tanca es desprenga i cause algun dany, de qui seria la responsabilitat subsidiària.

Ara, de nou el Conseller d’Hisenda, diu que els cartells no eren obligats de posar-se, i que en cas que un cartell es desprenga i cause algun dany, no és possible determinar la responsabilitat a priori, i exposa diversos supòsits on la responsabilitat podria ser la Generalitat o dels ajuntaments; però en cap cas es planteja com retirar-les.

Per a Compromís, aquest és un nou exemple d’una política d’aparador i aparences, on allò important era la foto de la primera pedra o el cartell anunciat unes obres, i després ningú es va preocupar del que venia després.