La diputada de Compromís a les Corts, MªJosep Ortega, ha presentat una proposta perquè el Consell inste al Govern central a derogar el punt 9 de la disposició final primera de la Llei 15/2015 de Jurisdicció Voluntària, que modifica determinats articles del Codi Civil i de la Llei del Registre Civil, “per tal que es respecte la igualtat de totes les persones davant la llei. De no fer-se aquesta modificació que demanem, a partir de juny de l’any que vé les persones sordes i cegues que vulguen casar-se pel civil es trobaran amb molts entrebancs que vulneren els seus drets”.

 

Segons Ortega, “és una autèntica barbaritat la modificació de la Llei 15, que modifica tant l’article 56 del Codi Civil com també la Llei del Registre Civil. És intolerable que a partir del 30 de juny de 2017, si una persona és sorda o cega es considere que no està capacitada per entendre el que significa el matrimoni i que necessite un certificat mèdic per exercir el seu dret”.

 

“Parlem d’una mesura que com a mínim és discriminatòria, i que inclou a un ampli grup de la ciutadania que patix alguna discapacitat que no afecta en realitat a la seua aptitud per comprendre el significat del matrimoni i, per tant, per poder contraure’l. D’entrar en vigor finalment aquesta modificació del Codi Civil s’estaran violant clarament drets fonamentals de les persones amb discapacitat. A més, amb aquestes mesures s’actua en contra d’allò establert pel dret internacional”.

 

“Així, la reforma del Codi Civil i de la Llei del Registre Civil avança però en restricció de drets. En comptes de posar els mitjans necessaris per garantir l’eliminació de barreres, com la traducció a la llengua de signes, ens trobem amb un clar cas de tractament discriminatori, en contra de la Constitució. I també va en contra de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat”.

 

“Des de Compromís considerem que aquesta mesura és discriminatòria i injusta i que el Govern de Rajoy, en lloc de defensar els drets de la ciutadania i promoure la igualtat, amb aquestes mesures està actuant en contra del benestar de la societat i de la consolidació d’un Estat on totes les persones som iguals. Insistim, és una barbaritat que hem d’aturar abans que Rajoy comence a crear víctimes de limitacions de drets, que serà a partir del 30 de juny del proper any, si no ho impedim i ho diguem alt i ben clar”, ha conclòs la diputada MªJosep Ortega.