PSPV-PSOE, Compromís, Ciutadans i Podemos amplien el Pla de Treball de la comissió que es celebra a les Corts

 

Els portaveus de tots els grups parlamentaris de les Corts Valencianes, a excepció del Partit Popular, han presentat este matí una nova proposta de compareixences que previsiblement desfilaran per la comissió d’investigació que té lloc cada dilluns a les Corts, i que tracta d’averiguar com es va fer l’adjudicació de places de residències des del 2001 fins al 2015.

 

“El Partit Popular coneix des de fa setmanes esta proposta que hui presentem, però encara no hem rebut resposta ferma”, ha afirmat el portaveu del grup Podemos-Podem en la comissió, César Jiménez. “De fet, algunes baixes i algunes altes que proposavem en el document, que li lliurarem al grup Popular, ja són baixes perquè durant este temps que hem estat esperant resposta han vingut a comparèixer. Tot i així, és innegable que tal i com ja s’ha fet en el calendari de la Comissió, que amplia els seu treball fins a juny del 2017, també i per les últimes averiguacions i indagacions, tenim moltes preguntes per a persones com Alfonso Rus o Enrique Fliquete, que no estaven incloses en el Pla de treball original”, ha afirmat César Jiménez.

 

Segons David de Miguel, portaveu per Ciudadanos en la Comissió, “previ a que es donara a conèixer el sumari del cas Taula amb les converses captades per la UDEF, a la Comissió ja teníem sospites de com s’adjudicaven els contractes dins del model d’Accessibilitat Social, i de la intervenció de Rus i Benavent en algunes d’estes adjudicacions de contractes. Per això, i perquè les converses evidencien que suposadament va existir una “mordida” en la residència de Xàtiva, que després els seus autors intentarien emular en altres ajuntaments, incloem en el pla de treball tot un seguit de persones que poden donar llum en este assumpte, a més d’una sèrie d’informes que ja hem sol·licitat”. De Miguel ha indicat que “de fet, els primers que mencionen a CLEOP son els propis Vicente Cotino i Enrique Ortiz en converses que en esta comissió han reconegut com a vertaderes”.

 

Per a la portaveu de Compromís, Mònica Alvaro, “els treballs d’esta comissió van per bon camí tot i que ens hem trobat en un seguit de dificultats, com per exemple un correu “anònim” destinat solament als membres de la comissió del PP que contenia un document que, segons ells, la Conselleria havia tractat d’ocultar. Tot i així, -ha matissat la diputada de Compromís- el mencionat document al final solament era un informe a posterior de la Interpretació del conseller Blasco. Un informe de data 29 d’octubre que no seria vital per a la investigació ni per avalar l’exclusivitat, primera fallida del Pla, ja que la interpretació del conseller, del 26 de setembre necessitava d’informe previ per a ser jurídicament vàlida, i no d’informe posterior com és el cas” .

 

Finalment Concha Andrés, portaveu del PSPV en la Comissió ha afirmat que “de fet el senyor Blasco té motius per a renegar ara des del chabolo del seu model, sobretot, tal i com Blasco dóna a entendre, amb l’entrada en acció del conseller Juan Cotino qui, evidentment, va fer nombroses ordres i resolucions que beneficiaven les empreses familiars en contra de l’interès general. No de bades, -ha afegit Andrés- ningú encara ens ha dit perquè el preu de la plaça al dia era més car en les residencies del grup SAVIA i perquè s’omplien estes abans que les residències públiques. De fet, l’expedient de l’ordre de Cotino encara no ha aparegut. És deplorable que Blasco i Cotino intenten derivar la seua responsabilitat cap als tècnics”.

 

Respecte a la sentència que acaba amb el model, els quatre portaveus la consideren positiva i entenen perfectament els motius que al·lega el TSJ per acabar amb el Model Cotino, però també coincideixen en que “encara queda molt de treball parlamentari a fer, i esperem que la nova proposta siga avalada per unanimitat, ja que és allò que teníem parlat i estipulat en el pla original i no ens tancàvem la porta a modificar-lo en base al treball de la comissió”.