Compromís estudiarà presentar una reclamació formal davant el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient

 

La diputada i portaveu de Compromís a la Subcomissió especial en les Corts per a l’estudi de la gestió de l’aigua a la Comunitat Valenciana, Graciela Ferrer, ha qualificat d’ “impresentable” la negativa de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i de la del Segura (CHS) a la petició de documentació i de compareixença de diversos tècnics d’ambdós organismes de conca. “Directament ens han dit que no a tot, al·legant que estem excedint-nos en la competència que té la cambra valenciana respecte de l’Administració General de l’Estat”.

 

Segons Ferrer, “és inadmissible que ambdues confederacions, organismes que depenen del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, actuen d’aquesta manera que va en contra del principi de transparència de les administracions públiques i també del dret d’accés a la informació ambiental que tenim totes les persones. Estem parlant d’una petició de documentació i compareixences que és fonamental per al desenvolupament de la Subcomissió per a l’estudi de la gestió de l’aigua al nostre territori i les possibles alternatives d’actuació davant els efectes del canvi climàtic i les necessitats humanes de l’aigua”.

 

“La gestió de l’aigua davant el canvi climàtic és una qüestió complexa, amb una component tècnica i jurídica important, en la qual conflueixen una diversitat d’obligacions i interessos, i també intervenen els diversos nivells de l’administració pública en el marc de les seues competències. L’objectiu d’aquesta subcomissió és l’estudi d’aquesta qüestió i, òbviament, que l’administració de l’Estat, amb competència sobre la planificació i la gestió de l’aigua, negue la informació i els coneixements rellevants per a abordar-la contravé el sentit comú i soscava la democràcia”.

 

“No podem entendre com és possible que la CHX i la CHS no tinguen clara la importància de portar aquesta documentació i prohibisquen els seus tècnics comparèixer a una Subcomissió que pretén nodrir-se del coneixement per poder analitzar la situació del País Valencià davant el canvi climàtic, en un tema central com el de l’aigua, i plantejar polítiques sostenibles basades en el saber i la racionalitat, defugint de la ignorància i la demagògia. A més a més, ens remeten als webs respectius per tal de veure informació que ja tenim i ens neguen l’accés a altres informacions sol·licitades des de les Corts. És lamentable que els organismes sota el Govern espanyol mostren aquesta opacitat i entrebanquen el treball de la Subcomissió”.

 

“Per tot això, des del grup parlamentari de Compromís estudiarem presentar una reclamació formal davant el Ministeri perquè reconsidere la seua falta de col·laboració amb les Corts Valencianes en una qüestió tan decisiva per al futur del territori i de la ciutadania valenciana”, ha conclòs la diputada Graciela Ferrer.