Compromís, PSPV, Podem i C’s presenten el dictamen conjunt de sis mesos de treball de la Comissió d’Investigació de l’Accident de Metro

 

La diputada i portaveu de Compromís en la Comissió d’Investigació de l’Accident del Metro, Isaura Navarro, celebrada a les Corts Valencianes, ha manifestat que “el dictamen que hem presentat hui ens porta a una conclusió: la línia 1 del metro no era segura. Per tant, de l’accident hi ha múltiples causes. La primera és precisament que hi havia una mancança d’inversió, una mala gestió per part de la direcció en matèria de seguretat. La seguretat descansava exclusivament en el factor humà”.

 

Segons Navarro,  “hi havia una incompleta instal·lació del sistema de frenat FAP; hi havia obsolescència de les UTEs, que estaven desgastades; hi havia mancança de material rodant; i hi havia avaries, per tant, de manera reiterada. Les vies patien un manteniment deficitari i, a més a més, les finestres havien sigut modificades amb un model la seguretat del qual ningú va analitzar. Mai ningú es va preocupar per si la subjecció d’eixes finestres era l’adequada per a mantindré la seguretat dels viatgers”.

 

“Per tant, les causes de l’accident i la seua gravetat són múltiples. Parlar a soles de la velocitat era només que una estratègia per amagar la realitat d’eixa mala gestió del PP amb el transport públic”.

 

“El treball de la comissió ha sigut efectivament un treball molt dur, no només per les hores que li hem dedicat, més de 150 amb 73 compareixences, sinó sobre tot pel contingut d’estes compareixences que hem escoltat. Tant per la part que ens avergonyeix com a valencians i valencianes on s’evidenciava eixa manipulació i eixe intent d’amagar a la societat valenciana i, especialment, a les víctimes, la realitat d’allò que passava i del que havia passat en FGV. I també pel caràcter dramàtic del que estàvem escoltant. Ha sigut molt difícil”.

 

“I, per fi, ací tenim el resultat d’eixe treball del que estem molt orgullosos perquè per fi hi ha un anàlisi seriós tant del que va passar com de quina manera es va gestionar el que havia passat. I això era un deute que aquesta cambra tenia amb la societat valenciana. I ara estem satisfent eixe deute, per fi, 10 anys després”.

 

“Hi havia por, evidentment, per les responsabilitats polítiques i les responsabilitats penals. Però ara s’està avançant en les responsabilitats penals com en les polítiques. I això també és important. El PP ara pot seguir negant la veritat o sumar-se a ella”, ha conclòs la diputada Isaura Navarro.