La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió de Sanitat en les Corts, Isaura Navarro, ha presentat una proposició no de llei, hui Dia Mundial del Lupus, per instar el Consell a intensificar la informació sobre el lupus amb l´objectiu de millorar la seua detecció i diagnòstic de manera que es puguen reduir els seus efectes. A més a més, aquesta proposta incideix en potenciar la coordinació entre les diferents associacions i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a donar suport a la investigació d’aquesta malaltia.

 

Segons Isaura Navarro, “és necessari establir canals per a incrementar la coordinació i, sobre tot, donar més visibilitat a esta afecció, tindre més informació sobre la malaltia. Així que apostem per esta coordinació, visibilització i informació per a millorar la qualitat de vida dels afectats, potenciant també la investigació”.

 

“En Espanya hi ha al voltant de 45.000 persones afectades pel lupus i al nostre territori són al voltant de 5.000 persones les que pateixen la malaltia. Per això hui 10 de maig,  Dia Mundial del Lupus, des del nostre grup en les Corts volem reivindicar la lluita per a millorar la qualitat de vida dels afectats pel lupus”.

 

La causa del lupus és desconeguda, però les investigacions demostren que la genètica té un paper important. Els seus símptomes varien, però els més comuns són: dolor o inflamació de les articulacions, dolor dels músculs, febre, borradures enrogides, dolor de pit al respirar profundament, entre altres.

 

“A més a més, no existeix una prova específica per a detectar aquesta malaltia, i obtindre un diagnòstic pot ser molt difícil i tardar fins i tot anys tractar els símptomes per diferents tipus d´especialistes. Però la clau d´aquesta malaltia és assumir la mateixa tenint els afectats un paper actiu en el seu tractament. Raó per la qual és molt important tindre informació sobre l´evolució de la malaltia i del seu impacte en la vida quotidiana de les persones afectades”, ha conclòs la diputada Isaura Navarro.