Bachero: “L’objectiu és millorar la transparència i la concurrència en els processos de contractació d’obra pública”

  

La diputada de Compromís en les Corts, Belén Bachero, davant el cúmul d’irregularitats en la licitació d’obra pública que s’han produït en l’anterior etapa, i aprofitant la necessitat d’adaptar la Llei de Contractes del Sector Públic a la Directiva Europea sobre contractació, ha presentat una proposta per millorar la transparència, la concurrència i la participació en els processos de contractació pública.

 

La iniciativa, presentada per la responsable d’Obres Públiques del grup parlamentari Compromís, insta el Consell a “licitar de forma separada el projecte bàsic i el projecte d’execució de les obres públiques i per una altra l’execució pròpiament dita, és a dir la construcció”. Aquesta proposta, que es presenta després de consultar les peticions i propostes dels col·legis professionals implicats en aquestes actuacions, com el Col·legi d’Arquitectes de Castelló, entre d’altres, “pretén millorar la transparència i l’objectivitat com a mecanisme d’autocontrol per millorar els interessos de l’administració i de la ciutadania, eliminant sobrecostos”.

 

La proposta de Bachero, que es registra precisament en el Dia d’Europa, busca “establir com a procediment habitual el concurs d’arquitectura com a mecanisme de contractació en projectes d’obres públiques, garantint i afavorint així la recuperació dels concursos de projectes i separar-los clarament de l’execució”.

 

Segons ha explicat la diputada castellonenca, “fins ara es produïen licitacions conjuntes com a pràctica habitual, però sembla lògic que es realitze un primer concurs sobre els projectes, perquè l’Administració trie el més adequat, i després una licitació de l’execució, per escollir el més rendible o el més adequat per defensar els interessos de la ciutadania. L’objectiu de Compromís és que a les bases de contractació es tinga en consideració el binomi preu-qualitat i que s’incorporen als processos de selecció tècnics especialistes que puguen ser neutres i objectius, per acabar amb els amiguismes”.

 

“Amb aquesta proposta volem eliminar els contractes sense publicitat i establir unes bases per als contractes negociats amb publicitat que garantisquen la transparència dels procediments per acabar amb la corrupció. La iniciativa també es fa extensible als acords dels Ajuntaments i diputacions, així com als organismes autònoms, per millorar la coordinació entre les institucions i facilitar així l’aplicació uniforme d’aquesta Directiva Europea en pro de la transparència i el bon govern”, ha conclòs la diputada Belén Bachero.