Compromís demana al Senat la compareixença del ministre d’Indústria per explicar el futur de la planta gasista

Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Dolors Pérez, han sol·licitat que, de manera urgent, comparega el ministre d’Indústria en funcions (o en cas que es produirà una imminent configuració de Govern, del seu pròxim titular), davant del Ple del Senat o en el seu defecte davant la comissió d’Indústria, perquè done compte de la situació del projecte energètic Castor, després d’haver finalitzat el període d’hibernació al qual va ser sotmès el mateix.

Per als senadors de Compromís, “el ministre ha d’explicar els detalls del procediment pel qual s’ha segellat el magatzem soterrani i també les previsions de futur d’aquest projecte, ja que la decisió no pot limitar-se a mantenir aparcat el problema sine die” .

Complir l’acord per desmantellar Castor
D’altra banda Compromís ha reclamat a tots els partits que facen valer a Madrid l’acord unànime de les Corts Valencianes per desmantellar el Castor. “Tots els partits amb capacitat per condicionar un futur Govern s’han posicionat a València a favor de desmantellar la planta: ara han de complir la seua paraula, siga quin siga el govern que es configure“, ha assenyalat el portaveu d’Indústria del Grup Compromís a les Corts Valencianes, el castellonenc Víctor García.

García va afirmar que un cop conclosa la fase d’hibernació del dipòsit Castor “després de la incertesa, la por per a la ciutadania, i les nefastes conseqüències per al sector turístic de la zona i d’altres sectors productius generats pels centenars de tremolors per les injeccions de gas, l’únic futur de la planta gasista subterrània ha de ser el desmantellament, tal com es va acordar en l’última setmana d’octubre de 2013 a proposta de Compromís tant a les Corts, com a la Diputació de Castelló i tal com han demanat la pràctica totalitat de municipis de la zona“.
El responsable d’Indústria de Compromís afirma que “tot i que la decisió depenga de Madrid, en qualsevol dels escenaris de configuració del futur executiu espanyol hauria de fer complir l’acord de les Corts, ja que la proposta de Compromís va derivar en un acord unànime subscrit tant per el PP, com pel PSOE, per tant els obliga a tots dos, i haurien de complir a Madrid la paraula donada a la cambra autonòmica“.
Més encara, insisteix García, recentment, a l’agost de 2015, en una proposta de Podem a les Corts en la qual se sol·licitaven els informes del Castor, la Cambra autonòmica a proposta de Compromís “va tornar a insistir en la necessitat del tancament definitiu i el desmantellament de la planta, ja que és inconcebible que la ciutadania del Maestrat patisca un futur d’incertesa i por davant l’amenaça persistent de la reobertura d’una instal·lació que ha fet tremolar els fonaments de tota la comarca“.


Sabem que la decisió de desmantellar el Castor és difícil. Prova d’això és que, després de l’acord de les Corts per a desmantellar-lo, el PP va rebutjar a Madrid, en la comissió d’Indústria del Congrés de juny de 2014, la proposta de desmantellament“, explica. En tot cas, insisteix García, “els partits polítics han de prioritzar els compromisos amb la ciutadania als compromisos d’interessos amb les grans empreses“.