Navarro: “moltes de les superfícies comercials dedicades a l’alimentació, llancen als contenidors tones d’aliments encara aptes per al consum, mentre centenars de milers de famílies tenen dificultats per arribar a final de mes”

El grup parlamentari Compromís ha presentat una proposició no de llei en Les Corts amb l’objectiu d’aconseguir eradicar la desfeta sistemàtica d’aliments en bon estat per part de les superfícies comercials.

Segons ha assenyalat la diputada de Compromís, Isaura Navarro, “amb la nostra iniciativa parlamentària volem instar al Consell a aprovar una normativa que prohibisca la desfeta sistemàtica d’aliments en bon estat per part del comerç d’aliments, parant especial atenció a les grans superfícies i cadenes comercials”.

Així mateix Compromís insta a establir els mecanismes necessaris per què els aliments, encara aptes per al consum, sobrants dels mercats, supermercats i hipermercats, siguen distribuïts a través de convenis amb els ajuntaments o entitats públiques o privades sens ànim de lucre.

Navarro ha recordat que “segons estadístiques publicades per la Unió Europea, l’Estat Espanyol és el territori europeu on més ha augmentat la pobresa, representant el 10,7% del total de la UE. Un informe de Caritas de l´any 2014 va identificar Espanya com el segon país de la UE amb més pobresa infantil, només per darrere de Romania. Poques setmanes després un altre informe, en aquest cas, de “Save the children” va destacar que Espanya és el segon país on les ajudes socials son menys efectives en la reducció de la pobresa infantil, només per darrere de Grècia”.

Les causes de la pobresa son múltiples i complexes, i per a d’abordar-les adequadament  cal   reorientar les polítiques públiques, tradicionalment segmentades des d’un punt de vista temàtic i sectorial, cap a un enfocament molt més transversal que pot afectar a diferents àmbits d’actuació com els serveis socials, l’ocupació, l’ensenyament, l’habitatge, la salut o la justícia i que posa la persona en el centre d’atenció.

“Una de les paradoxes amb les quals ens trobem, és veure com moltes de les superfícies comercials dedicades a l’alimentació, llancen als contenidors tones d’aliments encara aptes per al consum, mentre centenars de milers de famílies tenen dificultats per arribar a final de mes. La brutalitat de les dades obliga a les administracions públiques a fer front a aquesta situació amb tots els elements que es tinguen a les mans. Molts ajuntaments ja han establit xarxes de distribució d’aliments a persones necessitades, però hem d’aconseguir que ho facen tots”, ha conclòs Navarro.