Garcia: “En lloc de ser el DNI un factor determinant per poder opositar, seran les condicions psicofísiques dels aspirants”

Ara fa 8 anys, un grup de Policies Locals, interins la gran majoria, així com d’opositors a Policia Local, varen iniciar una campanya per poder eliminar un requisit, el de la limitació d’edat a 35 anys per poder accedir als cossos de Policia Local. Un requisit que començava a tindre grans contestacions, no sols a nivell administratiu, sinó també judicial. Era la Plataforma 35.

Segons el portaveu de Compromís en la Comissió de Justícia, Governació i Administració Local,  i impulsor de la modificació legislativa en les Corts Valencianes, Paco Garcia Latorre, esta reivindicació, que en principi era eliminar el´límit d’edat, sols va aconseguir en la Llei 9/2011, d’acompanyament pressupostos, en el seu art. 79, introduir l’article 33 bis, donant-li una pròrroga al requisit d’accés fins al 35 anys.

Però, estes modificacions fetes per l’anterior govern de la Generalitat davant les demandes fetes per milers i milers d’opositors, no van donar una resposta ni adequada ni suficient.  Molt més, quan els tribunals ja havien resolt que el requisit de l’edat no era condició “sine qua non” per eliminar al personal, sinó el complir unes condicions psicofísiques adequades.

Garcia apunta que “es varen començar a interposar diferents recursos i contenciosos davant una norma que, tal i com s’ha pogut comprovar i així ho ha reconegut el propi Tribunal Europeu, no tenia sentit seguir mantenint en l’ordenament jurídic”.

És tant així, que el propi síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana va recomanar a la Conselleria de Governació  i Justícia que, atenent als criteris exposats en la Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, s’iniciaren els tràmits necessaris per a l’ELIMINACIÓ del LÍMIT D’EDAT per poder accedir als Cossos de Policies Locals de la Comunitat Valenciana.

Modificació que en el darrer Ple de Les Corts culminava el seu tràmit parlamentari i l’aprovació de la qual marcarà un abans i un després en la vida de milers d’opositors que han estat esperant-la. “Segurament serà un xicotet pas en la legislació valenciana, però de segur que suposarà un gran pas i un avanç en la vida de moltes persones que hui veuen com s’obri de nou una porta d’esperança i d’oportunitats per poder continuar la seua preparació encaminada a  accedir als Cossos de Policia Local de la Comunitat”, apunta Garcia.

Per això, des de Compromís es vol agrair el treball i esforç que la Plataforma 35 i milers d’opositors han dedicat a esta iniciativa. A partir d’ara, les noves convocatòries d’accés de les Policies Locals en la Comunitat, deixaran de tindre esta limitació imposada pel DNI i seran les capacitats psicofísiques les que determinaran l’aptitud per poder accedir, independentment de l’edat que cada aspirant tinga.