Mònica Álvaro presenta una proposta per renovar l’òrgan europeu i convertir-lo en un vertader espai de representació territorial 

La reforma del Comitè de les Regions (CdR) a Europa per a convertir-lo en un vertader òrgan de representació territorial és un dels objectius de Compromís per a democratitzar la Unió Europea. Un treball que es va a realitzar conjuntament des de les Corts on la síndica adjunta, Mónica Álvaro, ha presentat una proposició no de llei instant al govern central a que eleve aquesta proposta a Brussel·les.

 

El CdR ha de ser la institució on es troben representats els nivells de govern més propers a la ciutadania, conformant-se així com un instrument per apropar la UE a les persones. No obstant això, el poc grau de coneixement per part de la ciutadania, així com la falta d’una representativitat democràtica del mateix conviden a un canvi de dalt a baix fins a convertir-ho en un vertader òrgan de representació territorial.

 

En esta línia Compromís proposa que el CdR esdevinga als tractats com una de les institucions de la UE i convertir-lo en una cambra de representació territorial amb potestat normativa més enllà del seu paper d’òrgan consultiu. A més a més, que els seus membres, coincidint amb les eleccions al Parlament Europeu, siguen escollits per sufragi universal, directe i secret, en circumscripcions subestatals que en el cas de l’Estat espanyol coincidirien amb les Comunitats Autònomes.

 

“Mitjançant la reforma els valencians i valencianes podríem sentir-nos representats en el CdR i aprofitar este ens totalment desconegut i infrautilitzat per conformar des d’ell polítiques europees amb calat valencià que realment interessen la ciutadania. Això solament es pot fer si democratitzem la cambra i permetem la participació activa a través d’eleccions” ha declarat la diputada de Compromís, Mònica Álvaro.

 

Per la seua banda, l’eurodiputat Jordi Sebastià donarà suport, des de la seua posició de membre del Parlament Europeu de Compromís, a esta reforma ja que “cal una representació real i directa dels pobles d’Europa. El projecte d’integració europea està basat en la diversitat i qui no entenga açò no comprèn Europa”. Esta proposta es trobava en el programa de Primavera Europea en les passades eleccions europees.