El síndic del grup parlamentari Compromís, Fran Ferri, i el diputat de Compromís al Congrés, Enric Bataller, han mantingut una reunió amb representants de l’Associació de Juristes Valencians (AJV) per tractar la defensa del dret civil valencià qüestionat per tres recursos del govern central davant el Tribunal Constitucional.

 Compromís i l’AJV han coincidit en la reclamació al govern central de la retirada dels recursos d’inconstitucionalitat a les lleis valencianes de Règim Econòmic Matrimonial Valencià, la llei de Custòdia Compartida i la d’Unions de Fet.

 Ferri i Bataller han traslladat a l’AJV que precisament una de les exigències que Compromís ha plantejat a Pedro Sánchez per a arribar a un pacte d’investidura ha sigut la retirada dels recursos d’inconstitucionalitat del Govern central a les lleis autonòmiques de desenvolupament del dret civil valencià.

 La possible anul·lació per part del Constitucional d’estes lleis valencianes comportaria tornar a regir-se per les lleis estatals, a la vegada que suposaria establir que les Corts Valencianes no estan capacitades per a legislar en el futur sobre estes matèries. El recurs d’inconstitucionalitat que es troba més prop de ser fallat és el relatiu al Règim Econòmic Matrimonial Valencià. Si el TC anul·la esta llei els valencians notaran el seu efecte en la seua vida quotidiana, així per exemple quan es constituisquen nous matrimonis es tornarien a regir per defecte pel règim de ganancials, en lloc de la separació de béns instaurada en 2008.