La diputada i portaveu d’Agricultura, Ramaderia i Pesca en el grup parlamentari de Compromís, Cristina Rodríguez, ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) “per a instar al Consell i a les entitats locals a respectar i fer complir les disposicions legals relatives a les vies pecuàries, fonamentalment pel que fa a la consideració del seu traçat i amplària, com al manteniment dels diferents elements que serveixen als ramats i als pastors durant els seus trajectes”.

 

Segons Rodríquez, “la PNL pretén impulsar mesures precises per a la conservació i millora dels abeuradors, descansadors i corrals que apareixen formalment classificats per la Conselleria d’Agricultura i Medi ambient, i que estan a l’empara de la Llei de Vies Pecuàries aprovada el 2014. L’objectiu és concretar accions, mitjançant l’estudi i l’aplicació de mesures correctores, per a salvaguardar i optimitzar l’estat d’aquest tipus d’elements pecuaris imprescindibles per al benestar dels animals i els pastors”.

 

La diputada autonòmica de Compromís ha matisat que “amb el canvi climàtic s’estan allargant les sequeres i l’evolució de les pastures és cada vegada més imprevisible, per la qual cosa les vies pecuàries van a ser cada vegada més necessàries per a facilitar la mobilitat dels ramats, especialment en zones de clima tan estricte com la nostra”.

 

“Cal subratllar el descens que s’ha vingut produint de l’activitat transhumant i la ramaderia extensiva durant les últimes dècades, que a més ha vingut acompanyada d’una escassa atenció a la vigilància i manteniment de les vies pecuàries per part de les administracions públiques”, ha afegit.

 

En aquest sentit, “l’abandonament per part de l’Administració ha provocat una degradació dels traçats pecuaris, i dels abeuradors, descansadors i corrals que es necessiten al llarg i al final de cada jornada per als bestiars. Sense dubte, d’entre totes les actuacions que pot realitzar l’Administració per a donar suport a la ramaderia extensiva, el condicionament dels abeuradors i corrals classificats per llei seria una de les més agraïdes pels pastors”, ha conclòs Cristina Rodríguez.