Garcia: “Cal prendre mesures que faciliten la participació ciutadana des de l’estranger en una contesa electoral”

 

La diputada i portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Mònica Álvaro, i el també diputat, Víctor Garcia, han presentat una Proposició No de Llei perquè el Consell inste al proper Govern espanyol a eliminar tots els obstacles existents, de tipus tècnic i pràctic, en l’exercici lliure del dret al vot dels espanyols residents en l’estranger.

 

Segons Víctor Garcia, “es tracta d’evitar la situació viscuda a les últimes eleccions generals del passat 20 de desembre, amb el col·lectiu de l’anomenat ‘vot pregat’ on moltes persones es quedaren sense votar, malgrat haver-ho demanat, per tots els entrebancs que han patit en el procés de petició del vot”.

 

“Parlem d’impediments per als electors en l’estranger com ara els terminis ajustats per a efectuar els tràmits, o el desconeixement i la falta d’informació, els tràmits presencials en consolats que, de vegades, estan a centenars de quilòmetres de distància i amb horaris molt limitats, per citar alguns exemples”.

 

“A més a més, s’han detectat irregularitats com el tancament de censos sense previ avís, cues en els consolats de fins a cinc hores sense posar reforços ni obertura en horari extraordinari, fax apagats i continus errors telemàtics”, ha afegit Garcia.

 

“I tampoc han pogut exercir el seu dret al vot els emigrants que han tornat al territori espanyol després d’inscriure’s com a votants en l’estranger per a les eleccions europees o municipals i que no es van inscriure també al cens abans del 30 de juliol”.

 

“Per tot això, i perquè a hores d’ara el vot pregat acaba convertint-se en un obstacle per a les persones que viuen en altres països i que volen exercir el seu dret, cal prendre mesures que faciliten i no que entrebanquen la participació ciutadana des de l’estranger en una contesa electoral”, ha conclòs Víctor Garcia.