Compromís denuncia esmenes contra la pilota, el patrimoni immaterial, les seleccions autonòmiques, les empreses culturals o la promoció lingüística

 

El diputat de Compromís a les Corts i portaveu de la Comissió d’Educació i Cultura, Josep Nadal, ha mostrat la seua sorpresa després d’estudiar les esmenes presentades pel grup parlamentari Ciudadanos als pressupostos de la Generalitat 2016, referides a la Conselleria d’Educació, Cultura, Investigació i Esports. “La majoria d’elles van destinades a deixar sense finançament, a 0 euros, totes aquelles partides que tenen en comú la paraula ‘valencià’ o ‘valenciana’ al títol”.
 

Segons Nadal, “sembla que hagen utilitzat un cercador de text per a assenyalar les seues prioritats pressupostàries. Així, ens trobem amb que demanen retallar el 30% previst per al foment de la pilota a l’escola, el 80% per a la internacionalització d’empreses culturals valencianes. Volen eliminar la totalitat de les ajudes al patrimoni immaterial valencià. I demanen la quasi total eliminació de les ajudes a les empreses i associacions per a la promoció del valencià, així com als projectes d’intercanvi escolar entre diferents zones lingüístiques del País Valencià”. 

 

“Totes les partides referides a la promoció del valencià, per menudes que foren, han estat assenyalades per eliminar-les o canviar el nom de ‘valencià’ pel de ‘dos lenguas oficiales’ o ‘multilingüismo’. Ho han fet de forma tan sistemàtica que en la partida d’ajudes a la promoció de la publicitat en valencià ho volen substituir per promoció d’ajudes a la publicitat ‘en las dos lenguas oficiales’. Amb la qual cosa es crearia un despropòsit immens en què qualsevol publicitat seria subvencionable”.

 

“És cert que moltes de les esmenes del PP també van en aquesta línia, però en el cas de Ciudadanos s’han preocupat quasi exclusivament de temes identitaris. D’una Conselleria amb un pressupost de más de 4.000 milions d’euros, Ciudadanos només vol censurar unes partides molt minoritàries, amb la qual cosa pretenen crear enfrontament dins de la societat valenciana”.

 

Compromís “votarà en contra d’aquestes esmenes. És vergonyós que des d’un grup parlamentari es falte al respecte a la nostra cultura i a les nostres tradicions. La llengua, la cultura i les tradicions valencianes són un tresor col·lectiu de tota la ciutadania, no agredeixen, no imposen, no amenacen res, ni a ningú. Convidem als companys de Ciudadanos a conèixer i a estimar un patrimoni que també es seu i que s’estan perdent per uns prejudicis que res tenen a veure amb la realitat de la societat valenciana”, han conclòs Josep Nadal.