La responsable de l’àrea d’Urbanisme i Territori del Grup Compromís a les Corts Valencianes, Belén Bachero, ha formalitzat una proposta per “frenar els efectes perversos del ‘catastrazo’ aplicat pel PP”. Segons Bachero, “el Govern del PP va impulsar un increment dels valors fixats per als habitatges en el cadastre, la qual cosa va repercutir en una pujada d’impostos com l’IBI, les transmissions patrimonials i les successions i donacions”.

La representant de Compromís i alcaldessa de Vistabella considera que “aquesta decisió del PP només buscava un increment recaptatori i, a més a més, es va fer sense cap criteri, ja que el Ministeri d’Hisenda va ordenar la pujada dels valors cadastrals sense que cap taxador visitara els habitatges, ni s’adaptara la revisió al temps transcorregut des de la construcció de l’habitatge, o altres paràmetres vinculats al seu valor final”.

La diputada autonòmica de Compromís considera que és “injust que una persona pague un IBI, o un impost de transmissions com si la seua casa costara 150.000 euros quan, en realitat, el preu actual de mercat podria ser de la meitat”.

Per això, la proposta de Compromís formalitzada per Bachero pretén “solucionar una decisió del govern del PP per la qual la ciutadania ha estat rebent revisions de l’impost de transmissions a l’alça, per damunt del preu real de compravenda i en sentit contrari de l’evolució a la baixa del preu de l’habitatge”.

Per tots aquests motius, Compromís portarà a les Corts una proposta perquè “l’ordre que estableix els coeficients cadastrals siga coherent al principi de capacitat econòmica del contribuent, i s’ajuste la pressió fiscal perquè siga més progressiva i distributiva, amb l’objectiu que l’esforç fiscal de les famílies siga equitatiu i s’adapte a la situació econòmica real de les persones i de l’habitatge”.

En aquest sentit, Compromís també vol que les Corts insten l’Executiu central a “no fer pujades del cadastre percentuals i sense cap rigor, allunyades de la realitat en un moment en què el preu de mercat està en procés de reducció i aliens a una veritable anàlisi i estudi del seu preu”, ha conclòs Bachero.