COMPROMÍS DEMANA LA COMPAREIXENÇA A LES CORTS DEL DIRECTOR DE LA CENTRAL NUCLEAR DE COFRENTS

 

El portaveu adjunt del grup parlamentari Compromís, Juan Ponce, ha assenyalat hui que “la informació sobre els successos a les centrals nuclears pot patir una apagada informativa si la modificació de la seua divulgació, proposada pel Consell de Seguretat Nacional (CSN), tira endavant. Al nostre territori tenim la central de Cofrents i considerem que tota la ciutadania té dret a saber què i quan hi passa algun succés. Així, davant aquesta situació, demanarem la compareixença en les Corts del director de Cofrents”.

 

Segons la modificació que vol fer el CSN, canviar la valoració de l’escala de gravetat dels successos nuclears i radiològics, “en un intent clar d’eliminar la quantitat anual de casos produïts per a rentar la imatge de les nuclears, és un atac contra el dret d’informació de la població en un assumpte tan sensible com el del funcionament de les nuclears”.

 

“Només en aquesta dècada, Cofrents ha patit 32 successos notificats, fins a data de hui, dels quals hi ha informació al web del CSN, i per cada un d’ells el protocol actual estableix que s’ha d’informar a la població via comunicat als mitjans. Per això, és fonamental que comparega a les Corts el seu director i que informe del canvi que vol implantar el CSN i quin és l’estat actual de la nuclear a terres valencianes”.

 

Per aquesta raó, “també des del grup parlamentari de Compromís anem a elaborar una proposició no de llei per a instar al CSN a mantindre i dotar de més transparència a l’actual Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES) en benefici de la ciutadania i no del seu propi com sembla que està enfocada la reforma de l’INES”.

 

“Des de Compromís hem reclamat en nombroses ocasions el tancament de Cofrents, fins i tot presentàrem una proposició no de llei en març de l’any passat, donada la seua perillositat actual i els efectes nocius sobre les persones i el medi físic a curt, mitjà, llarg i llarguíssim termini, provocats pels residus radioactius que genera, impossibles de neutralitzar”.

 

“En Compromís apostem per l’ús de les renovables netes, el reciclatge i la recuperació front a les nuclears, que ens permeten lluitar contra el canvi climàtic i, a més a més, són fonts de creació d’ocupació estable i de qualitat. Des de Compromís defensem un model energètic basat en les renovables netes i l’eficiència energètica que ens permetríen tancar ja les centrals nuclears i eliminar els riscos que comporten”, ha conclòs el diputat Juan Ponce.