El Consell diu ara que es va seleccionar altres 7 immobles abans de llogar l’àtic del cosí polític d’Alberto Fabra; i era dels lloguers més cars dels barallats.

La Societat Parcs Temàtics (SPTCV) va signar en data 16 de maig de 2005 un contracte amb Manuel Gomez Lauterio, cosí de la dona d’Alberto Fabra, (Cristina Fortanet Gómez), per mitjà el qual arrendava un àtic propietat d’aquest en el perifèric carrer Danubi, per un total de 51.840 euros a l’any (sense IVA), és a dir, la no gens menyspreable quantitat de 4.320 euros al mes, on es van situar fins novembre de 2011 les oficines de l’empresa pública Aeroport de Castelló SA -AEROCAS.

La diputada autonòmica de Compromís Mònica Oltra venia demanant explicacions al Consell, respecte al lloguer d’aquest immoble situat al número 19 6é B carrer Danubi, de la ciutat de Castelló la Plana, per saber per quins motiu es va optar per llogar aquest espai i no ubicar les empreses públiques en espais públics i quin procés de contractació del lloguer es va seguir, com va conèixer SPTCV l’existència d’aquell immoble, i si el va poder oferir d’aleshores regidor d’urbanisme de Castelló.

També es va preguntar pel preu de lloguer dels altres immobles, la seua ubicació, i les característiques.

De la informació facilitada, es desprèn que sols es va estudiar un edifici públic com possible ubicació, la Casa dels Caragols (seu de la Delegació del Consell a Castelló), i es van obviar altres de titularitat pública com per exemple el palau de Justícia de la Plaça Borrull que se sabia que s’anava a deixar sense ús en qüestió de dies, o l’edifici cedit gratuïtament a la VIU al carrer Major, les noves dependències de la Diputació Provincial a Castelló, per posar sols alguns exemples).

Segons les dades que facilita ara el Conseller d’Hisenda i Administració Pública, aquests van ser els immobles valorats:

  • Ubicació – Preu €/mes – M2 – Motius rebuig
  • Casa Caragols (públic) Major, centre Gratuït 200 Nec. obres, espai
  • Cercle Mercantil Rei en Jaume, centre 3.150 800+350 Nec. obres
  • Edifici Fustes Lavall Germans Bou 3.150 350 Nec. obres
  • Edifici Opticas Chiva Enmig, centre 4.400 400 Nec. obres
  • Edifici Serrano Pintor Oliet (estació) 5.700 380 Nec. obres
  • Ronda Millars Davant Deutsche B. 2.700 300 Nec. obres
  • Plaça Fadrell centre 5.400 300
  • Cosí de la dona Fabra Riu Danubi 4.320 360+ 90 Nec. aire condicionat perifèria absoluta arxiu i 7 places garatge

Des de Compromís, el coportaveu de la coalició a les comarques de Castelló, Carles Mulet, ja ha avançat que es pensa demanar accés per via oficial a tot l’expedient, ja que continuen existint seriosos dubtes sobre tot el procediment, i es podria estar davant d’un acte clar de nepotisme justificat ara amb dades insuficients. I es qüestiona fets com que:

– El pis dels familiars de Fabra és dels més cars de lloguer mensual, i no es sap el que va costar condicionar-lo per albergar a Aerocas.
– No es contesta com va tindre coneixement d’aquest local la Generalitat.
– No queda clar de qui són els altres edificis privats que van entrar en aquest suposat concurs, i com es van valorar.
– No es sap el cost de condicionament que tindria en cada cas per adequar els espais i si amb aquestes obres eixirien més a compte al llarg de l’any que el lloguer de l’espai dels familiars de Fabra.
– Obvien un fet significatiu i important, que és que a més de ser pràcticament tots els edificis cèntrics, visibles i ben ubicats, són tots plantes baixes o primeres plantes i accés directe per als usuaris… tot el contrari en el cas del cosí polític d’Alberto Fabra, un àtic, en un edifici d’accés restringit. Per fer gestions amb l’administració autonòmica, municipal, Diputació, era el pitjor comunicat dels edificis.
– Es continua sense entendre, la necessitat de tindre una plantilla de 7 persones, i per què per a eixes set persones feia falta més de 360 metres quadrats d’espai per desenvolupar un treball purament administratiu.
– Es tracta d’un edifici i una zona NO COMERCIAL, tenia aleshores llicència d’activitats? En quina data es va obtindre i sol·licitar en cas d’haver-se obtingut? Es declarava aquell lloguer?

Per a Mulet, “és curiós, massa, que un cosí polític d’Alberto Fabra, mentre aquest va ser regidor d’urbanisme i tinent d’alcalde i després alcalde de Castelló, es beneficiara d’un sucós lloguer a un familiar directe de la seua dona. I curiosament, va acabar el contracte quan Fabra va accedir a la Generalitat. Igualment, també es veu sospitós que després d’anys demanant informació sobre la relació d’immobles valorats, s’haja tardat tant, i s’hagen donat fixes unflades com el cas d’un suposat lloguer de 5.700 euros al mes per 380 m2 al carrer pintor Oliet, com per fer semblar barat l’àtic del cosí de Fabra.

Segons el portaveu ecosocialista, “agafant dades de mercat de 2005, i tenint en compte la ubicació i característiques de l’àtic, per eixe lloguer no s’hauria d’haver pagat més de 1.200 euros al mes, (incloent arxiu i l’aparcament, en una zona que aleshores estava a mig urbanitzar i sense problemes d’aparcament), i continuem dient que existien massa llocs públics que és on s’havia d’haver ubicat aquesta empresa pública que tants maldecaps ha comportat”. Fabra no va donar explicacions en el seu moment, ni les està donant ara.