Una vegada més, el dret a saber de les valencianes i valencians sobre el que ens ha costat el caprici de Camps de la Fórmula 1 no s’ha satisfet. Després d’evitar la compareixença en comissió parlamentària, passant-li la responsabilitat a un secretari autonòmic (Rafael Ripoll), la Conselleria de Cultura, Educació i Esports no ha dit quant ha costat el cànon total del gran premi a València, què ha costat en total la Fórmula 1, malgrat la promesa de l’ex president Camps que això no suposaria cap cost a les arques valencianes.

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha estat l’encarregat de formular unes preguntes en comissió parlamentària que no han obtingut resposta. Morera, però, ha recordat que la forma fosca i opaca de com vingué la Fórmula 1 a València té molt a vore amb la compareixença que, a la mateixa hora de la comissió, estava fent per escrit l’excap del Consell per aclarir a la justícia la seua implicació en la presa de decisions del cas Nóos.

Morera ha recordat que la Fórmula 1 “ens ha costat moltíssims diners a les valencianes i valencians, encara que Camps va prometre que no ens costaria res, però poc ens podíem refiar de l’expresident i de les seues promeses, més encara quan en maig de 2007, en plena campanya, l’amo de la Fórmula 1 va dir que les carreres es farien en València fins a l’any 2015 sols si guanyava Camps les eleccions. És una autèntica perversió de la democràcia el que s’ha fet i el que es continua fent, perquè no ens contesten”.

El síndic de Compromís ha assegurat en la comissió parlamentària que accions com els contractes confidencials de la Fórmula 1, “sols han ajudat a empobrir al poble valencià. Sabem que el seu impacte no ha estat el que ens van dir i directament el que han fet ha estat un ús pervers i incorrecte dels diners públics, veiem en eixe ús elements de gravíssima irresponsabilitat política i també, possiblement hi hauran elements de responsabilitat penal per malversació de cabdals públics”.

La resposta del secretari autonòmic, una i una altra vegada ha estat que el govern valencià està negociant la rescissió del contracte, però no ha donat cap xifra de les demanades pel síndic de Compromís. “No ens han donat la resposta per escrit, demanant-la per via parlamentària. Tampoc hem obtingut dades per via la Sindicatura de Comptes i hui tampoc se’ns ha contestat en comissió parlamentària, però els haurem de recordar que el govern de Fabra és un govern condemnat pel TSJ i pel TC per no donar informació que és pública i si cal, anirem a la justícia per a saber la fortuna que s’ha gastat el PP en el caprici de la Fórmula 1 de Camps i de Barberà”.

VALMOR SPORT SL
Morera també ha insistit a saber qui ha estat el responsable d’ordenar la compra per part de la Generalitat de la deficitària empresa Valmor Sport SL, qüestió que tampoc ha estat aclarida en la comissió de hui.

Segons el portaveu de la coalició valencianista, progressista i ecologista, “el que està clar és que el PP ha fet un capitalisme d’amiguets, mitjançant el qual, els amics d’un govern irresponsable s’han fet rics. Eixa és la realitat i això és el que li estarà preguntant el jutge en estos moments a Camps pel cas Nóos”.

Malgrat l’absència de respostes, Morera ha advertit que la veritat “acabarà sabent-se i els culpables, acabaran pagant el mal que li han fet al poble valencià”.