Per a Carles Mulet, la manca de protecció efectiva està ocasionant la desaparició d’elements que a nivell històric i cultura tenen un valor inqüestionable. El coportaveu de Compromís ha defensat la necessitat de fer un ample treball de catalogar i posar en valor les restes arquitectòniques de la Guerra Civil, per donar-los un ús turístic, museístic, i incrementar el patrimoni històric dels municipis, i ha anunciat que s’està treballant en una proposició no de llei per dur-la a les Corts.

Segons Mulet, la manca de figures de protecció genèriques, han permès que durant els darrers anys, per obres de vials, pàrquings soterranis, carreteres, urbanitzacions, etc, s’haja fet desaparèixer refugis antiaeris, búnquers, nius de metralladores, trinxeres i fortificacions, i tot un seguit de construccions que a mesura que passa el temps adquireixen més valor històric i és una barbaritat permetre la seua destrucció. “No estem invocant cap discurs guerracivilista ni reclamant res més que la protecció del patrimoni, que algú s’imagine el potencial turístic que tindria per exemple haver mantingut fins avui elements defensius propis de la guerres carlistes, o d’anteriors episodis bèl·lics”.

Per al portaveu ecosocialista, “a més de tindre un caràcter didàctic per conscienciar en la necessitat d’anar cap a una cultura de la pau, cal fer memòria dels darrers esdeveniments bèl·lics, i en qualsevol país europeu aquests elements es potencien i s’usen com a reclam turístic, ací, veiem com s’ha permés destruir i fer desaparèixer molts elements d’aquest tipus”.

Mulet ha exposat que si bé l’actual legislació permet que aquests elements puguen tindre la catalogació com a Bé d’Interés Cultural (BIC) o Bé de Rellevància Local, per a obtindre aquesta catalogació, algú ha d’instar a la Conselleria de Cultura a iniciar l’expedient, i fer front a tota la tramitació,i per tant, si en algun d’aquest cas, com ha passat en la majoria, ningú en demana la protecció, no se li atorga valor i es deixa destruir-lo, “el mateix va passar a l’hora de fer per exemple aparcament soterranis a la ciutat de Castelló que es va carregar refugis, o en les obres de vials a Almenara afectant a búnquers”.

Front a aquesta realitat, des de Compromís es proposa que siga precisament la Conselleria de Cultura qui comence les gestions per catalogar i atorgar a tota l’arquitectura bèl·lica i defensiva d’aquest període un grau de protecció que evite la seua desaparició. “Una protecció genèrica i sense cap tipus de necessitat de tramitació, partides per la catalogació, i després una planificació per poder usar-los com un altre incentiu turístic i patrimonial”.