Pañella alega “la necessitat d’una discriminació positiva als alumnes de la zona, que es troben a molta distancia dels centres amb aquests estudis”.

El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha presentat a les Corts “una proposició no de llei per exigir-li al Consell el retorn a l’institut de Sant Mateu dels estudis d’Administració i Finances, que els han estat retirats aquest curs escolar”.

Segons explica Pañella, “la desactivació d’aquests estudis es va dur a terme al juliol, posteriorment a la presentació de la planificació de la plantilla per part de la direcció del centre i del llistat provisional d’admissió d’alumnes. L’excusa va ser la quantitat baixa d’alumnes inscrits, sense tenir en compte a més ni la possibilitat de repetició d’algun alumne ni la matrícula sobrevinguda que acostuma a produir-se una vegada començat el curs. A més, el nombre de matriculats era superior al de quan es van iniciar aquests estudis. I, sobretot, no es va tenir en compte la considerables distància a què es troben els centres que cursen estudis semblants, 30 km cap a l’est, 60 cap a l’oest i 40 cap al sud. Aquest fet, unit a la necessitat d’una “discriminació positiva” cap a les poblacions i comarques amb poc pes demogràfic, són raó suficient per a que la conselleria d’Educació recupere aquests estudis i no aplique de forma mecànica els barems d’alumnat”.

El diputat de Compromís sosté que “en un centre d’aquestes característiques, situat en una zona desafavorida econòmicament, amb dificultats d’accés mitjançant el transport públic, i amb un alumnat que té problemes de locomoció per poder accedir a estudiar en altres centres, no hauria d’aplicar-se el criteri de mínims per constituir grups de forma estricta. Per això, i fent-nos ressò de la voluntat del claustre del centre, anem a dur a les Corts aquesta proposta, demanant expressament als diputats d’altres formacions provinents de la zona que donen el seu suport a la proposició, per a que l’alumnat de Sant Mateu i pobles del voltant puga recuperar aquests estudis”.