El diputat autonòmic de Compromís Juan Ponce ha afirmat que el Govern valencià “continua evitant qualsevol tipus d’acció” contra el magatzem de gas subterrani Castor situat enfront de la costa de Vinaròs.

Ponce ha reiterat la seua petició d'”explicacions” al Consell després que es fera públic que l’Agència Catalana de l’aigua haguera rebut l’encàrrec de la Generalitat de Catalunya d’una anàlisi periòdica de la costa sud de Tarragona, també enfront de la plataforma del projecte.

Segons ha apuntat, al novembre es coneixia que la Policia Local d’Alcanar (Tarragona) “havia redactat un informe en el qual s’assegurava que, al setembre, durant les dates en les quals es van produir les injeccions de gas, es van veure taques fosques prop de les platges”.

“Des d’aqueix consistori es va lamentar llavors els perjudicis que el projecte podia provocar a la pesca i recursos naturals de la zona, així com la seua imatge turística”, ha dit.

“Per açò, Ponce va preguntar al Consell que, atenent al fet que Castor es troba en territori valencià” i davant la “gravetat d’aquesta informació i el dany que podria fer a sectors estratègics de l’economia valenciana”, si pensava realitzar “accions semblants a les de Catalunya” i fer anàlisis periòdiques a la costa nord de la demarcació de Castelló.

Segons ha sostingut, la resposta del Consell és que el projecte és competència del Govern central, i que, en el seu moment, la Secretaria d’Estat de Canvi Climàtic va emetre Declaració d’impacte ambiental, el qual conté un programa de vigilància ambiental per a controlar i minimitzar impacte en el transcurs del projecte.

“Segons el Consell, fa el seguiment de qualsevol afecció que poguera produir-se en la zona marina de la Serra d’Irta o a les costes de les Illes Columbretes, però no diu que s’haja fet gestió alguna específica per a controlar els possibles vessaments denunciats a Alcanar”, ha denunciat el diputat.

En el seu lloc, “es limita a donar respostes genèriques i torna a deixar qualsevol responsabilitat en l’Administració central”, una postura “bastant diferent” a la de l’Administració catalana, “que ha mantingut un paper molt més crític i actiu contra el projecte”.