En agost passat des de Compromís es feia públic que l’empresa adjudicatària del contracte de manteniment i conservació de les vies de titularitat autonòmica en la zona nord de la demarcació de Castelló, Aglomerados Los Serrano, S.A., estaria ocupant, de manera presumptament irregular les dependències públiques de la Conselleria en Sant Mateu.

L’empresa il·licitana los Serrano va arribar a Castelló després de l’empresa Azahar Jardinería y Riegos, S. A, que tenia els contractes de manteniment de les vies del nord, entrara en concurs; i a principis de 2012 les empreses Azahar Jardinería y Riegos, S.A. i Aglomerados Los Serrano, S.A. arriben a un acord pel qual aquesta última empresa donarà suport tècnic, econòmic i financer per a donar continuïtat a l’activitat del contracte i poder reprendre la prestació del servei

En el darrer concurs públic, desapareixen els contractes de jardineria i s’inclou una conservació integral de les carreteres, la zona sud de Castelló li toca a Pavasal, i la zona nord a Los Serranos i la centre a una de les filials de LUBASA. Es dóna el cas que Los Serrano no té implantació física fins ara a les comarques de Castelló, i ha ubicat les seues oficines d’empresa en les pròpies dependències de la Conselleria, en l’Oficina Comarcal de Territori i Habitatge ubicada al municipi de Sant Mateu.

La diputada autonòmica de Compromís, Mireia Mollà, va demanar per via parlamentària el conveni, acord o contracte de cessió d’aquest espai i saber les condicions, que en tot cas, podrien estar incurrint en serioses irregularitats, ja que s’estaria davant d’un tracte de favor inaudit i inacceptable. Ara, la Consellera Bonig, tarda mig any en respodre per no donar cap resposta, i evitar explicar el perquè d’aquesta ocupació, i en base a què s’hauria fet. Primer nega l’existència de les dependències comarcals i després diu que està tot correcte.

Des de Compromís es va advertir que aquestes dependències són de Patrimoni de la Generalitat una part i una altra de Ministeri de Foment, i la part que s’ha deixat és la de la Generalitat. Si foren dependències privades i arrendades per l’administració, ja sonaria estrany compartir-les i caldria mirar en quines condicions, però és que són públiques i aquesta és una empresa privada, i s’estaria contravenint la Llei de Patrimoni de la GVA on parla de les cessions que sols podrien ser a entitats sense ànim de lucre o altres administracions, en cap cas a empreses que a més a més estiguen gaudint d’un contracte a la pròpia administració.

Ara, la Consellera evita donar resposta clara i concreta, respon vaguetats, davant el fet inaudit de que la Generalitat faça contractes públics, i les empreses beneficiades tinguen després les seues dependències empresarials en les pròpies oficines públiques, és inaudit i possiblement irregular; a més, siga dit, per una gestió dels vials que com tothom ha pogut comprovar, deixa molt que desitjar.mNo es clarifica el per què va vindre aquesta empresa a les comarques de Castelló sense tindre cap estructura des de la qual poder operar? Algú li deu alguna cosa?