Entre aquestes despeses es troben els viatges de Juan Cotino per a vore el Papa carregats als comptes de la Conselleria de Medi Ambient.

Compromís ha denunciat davant la Fiscalia del Tribunal de Comptes les irregularitats en la utilització de les despeses de caixa fixa per part d’alguns membres del govern valencià. D’aquesta manera la coalició pretén que s’inicie un enjudiciament comptable perquè els responsables d’aquestes despeses injustificades tornen aquests fons a les arques públiques.

En la denúncia, signada per la portaveu adjunta de Compromís Mónica Oltra, s’assenyala que tot i l’opacitat del Consell, que nega sistemàticament les peticions de documentació sobre aquestes despeses, la coalició ha pogut accedir a una sèrie de factures abonades amb càrrec a caixa fixa que clarament incompleixen la normativa sobre aquest tipus de despeses i la còpia de les quals s’ha adjuntat a la denúncia.

Oltra assenyala com a exemple d’aquestes despeses injustificats carregades a les arques públiques per part d’alts càrrecs del Consell la compra de pits de pollastre villaroy ,de llet desnatada, ous Kinder o una factura d’hotel de cinc estrelles del dia d’any nou que ascendeix a 444,27 euros .

Denuncia també Compromís davant el Tribunal de Comptes que Juan Cotino , sent conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, va acudir a Roma a visitar el Papa i el va seguir per diferents ciutats com Santiago de Compostel·la i Barcelona en els anys 2009 i 2010, a càrrec de les despeses de caixa fixa de la conselleria que dirigia, incloent tant els bitllets d’avió com l’hotel i els menjars d’ell i dels seus acompanyants.

De la mateixa manera, la Conselleria de Medi Ambient va autoritzar el pagament d’estudis encarregats a despatxos d’advocats externs a càrrec de les despeses de caixa fixa, dividint el pagament en dos per no superar el límit legal i evitant el procediment negociat o de concurs.

El propi informe de la Sindicatura de Comptes del 2011 assenyala que la Generalitat no s’està cenyint a la seua pròpia normativa a l’hora de controlar les despeses que s’atribueixen a aquesta extraordinària partida de caixa fixa, el que ha fet que s’hagen abonat abundants factures destinades a necessitats alienes a l’interès públic. Fins i tot aquestes irregularitats van ser objecte de compareixença a Les Corts de l’interventor general de la Generalitat el passat 21 de maig de 2013, qui va reconèixer expressament que al seu parer aquestes despeses que ara denuncia Compromís davant el Tribunal de Comptes no s’ajusten a les disposicions legals.

Segons ha assenyalat Oltra “tot i l’evidència d’aquests fets i de la seua gravetat, inexplicablement, tant l’interventor general com el Síndic de Comptes han optat per no actuar. Per això hem hagut de presentar aquesta denúncia davant la Fiscalia del Tribunal de Comptes, amb la qual pretenem que aquells que han fet i estan fent un ús indegut dels diners públics, siguen condemnats, com a mínim, al seu reintegrament”.

“Portem tres anys demanant les factures de caixa fixa de la Generalitat Valenciana i el govern del PP ens les nega sistemàticament fins al punt que hem hagut d’acudir als tribunals. A més quan demanem aquestes factures de caixa fixa de les diferents conselleries el govern valencià es limita a dir que tot s’ha gastat acord amb la llei, però nosaltres sabem que això no és veritat”.

Segons ha assenyalat la diputada de Compromís “hem acudit a la Fiscalia del Tribunal de Comptes perquè s’investiguen les factures de caixa fixa del govern valencià, perquè quan hi ha una denegació d’informació és perquè hi ha alguna cosa a amagar. Per ara només ha transcendit una xicoteta part de les irregularitats comeses amb les despeses de caixa fixa i des de Compromís continuarem treballant perquè això que volen amagar es destape i aquells que s’han gastat indegudament els diners dels valencians ho hagen de tornar”.

“Aquí la qüestió no està sols en desemmascarar a qui s’ha emportat els diners de manera irregular, sinó que aquesta persona torne els diners. Els valencians ja estem farts de saber que ací hi ha hagut molta gent que s’ha endut nostres diners, ara també volem que comencen a tornar-los” , ha conclòs Oltra .