Diu que “adjudicar aquest premi a Lo Rat Penat és tan incoherent com ho seria donar el premi a l’estalvi a un balafiador”.

El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha presentat “una pregunta parlamentària a la consellera d’Educació, Cultura i Esport sobre la concessió a Lo Rat Penat de l’Alta Distinció de la Generalitat, el passat 9 d’Octubre”.

Pañella diu que “les lleis vigents en matèria lingüística deixen molt clar que “l’Acadèmia Valenciana de la Llengua és la institució que té per funció determinar i elaborar, si s’escau, la normativa lingüística, vetllar pel valencià partint de la tradició lexicogràfica, literària, i la realitat lingüística genuïna valenciana, així com la normativització consolidada, a partir de les anomenades Normes de Castelló”. I bé, ara la Generalitat acorda atorgar el seu màxim guardó a una entitat com Lo Rat Penat que des de fa dècades segueix unes normes que responen a criteris acientífics, contraris a les normes acceptades per l’AVL. I que, a més, combat amb totes les forces la mateixa existència d’aquesta AVL”.

Davant d’aquesta contradicció, el diputat de Compromís li pregunta a la consellera si “considera correcta i plausible la utilització d’una normativa que no és reconeguda per l’AVL” i “com justifica que el Consell li haja atorgat l’Alta Distinció de la Generalitat a Lo Rat Penat, quan aquesta entitat incompleix sistemàticament el criteris normatius de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua”.

Pañella ha subratllat que “aquesta decisió respon només a raons polítiques espúries, que mai no haurien d’haver entrat en el món de la ciencia i de la lingüística. I aquestes raons són les que han dut el PP a una tal contradicció, comparable amb el que seria premiar l’estalvi d’un balafiador, o donar un premi al mèrit artístic al responsable de la destrucció d’un monument”.

El diputat de Compromís ha atribuït aquest comportament “a la voluntat del PP de reobrir el conflicte lingüístic del passat, davant de les negres perspectives electorals que li auguren les enquestes. Però ho té ben difícil perquè avui, quan la gent no té què posar-se a la boca, altres faenes té que entrar en polèmiques esterils sobre la llengua que parlem”.