El diputat de Compromís i president de la Comissió d’Educació i Cultura en les Corts, Jesús Pla, ha presentat una proposta per tal que el Consell pose a l’abast de la ciutadania els fons de la Fonoteca de Materials de la Generalitat Valenciana en format obert, gratuït, descarregable, accessible i de qualitat, comptant amb els mitjans electrònics dels quals disposem a l’actualitat.

Segons Pla, “la Fonoteca de Materials de la Generalitat Valenciana suposa un tresor per la música tradicional i popular i per la cultura en general del País Valencià  i hauria d’estar a l’abast de tots els valencians i valencianes, i especialment dels músics i estudiosos de la música popular tradicional valenciana. Aquesta posada a disposició possibilitaria el coneixement de la nostra música, així com la seua reutilització en noves músiques o inclús la recuperació d’instruments, melodies, ritmes i harmonies que es troben en vies d’extinció”.

La Fonoteca de Materials de la Generalitat Valenciana és un recull de músiques tradicionals gravades pels seus usuaris naturals, persones no professionals i normalment no dedicades a interpretar música popular més que en accions determinades de treball o de festa o en celebracions puntuals del cicle de l’any.

Aquest arxiu etnogràfic pretén ser una mostra de totes les músiques que s’han produït en la dialèctica de la permeabilitat i la resistència que ha donat forma al sentit estètic de la gent: la permeabilitat a formes foranes que es van anar decantant en la nostra sensibilitat al llarg dels segles, i la resistència, avui més vulnerada que mai, de l’entranyable codi expressiu de l’entorn immediat.

“Des de Compromís considerem que és necessari reprendre els treballs de recerca, catalogació i recaptació de materials amb la fi d’ampliar el fons de la Fonoteca de Materials de la Generalitat Valenciana, així com continuar amb els treballs de digitalització d’aquesta. I cal fomentar la unificació dels arxius etno-musicals deslocalitzats en diferents institucions i fons privats arreu del territori, a més de realitzar accions de difusió i promoció de dit fons una vegada es produïsca la seua posada a disposició en obert per part de la ciutadania”, ha conclòs el diputat Jesús Pla.