La Comissió de Drets Humans en les Corts ha aprovat hui, amb els vots a favor dels grups que donen suport al Botànic i de Cs, l’abstenció del PP i el vot en contra de Vox, la proposta de Compromís per tal que el parlament valencià condemne els atacs produïts contra les persones atrapades als camps de refugi grecs, com ara Mòria, per part de grups de l’ultra dreta. A més a més, l’iniciativa de Compromís, esmenada pel grup socialista, també demana la condemna dels atacs produïts cap a les persones en trànsit de la frontera turca amb Grècia per part de les forces policials i la condemna a la suspensió per part de Grècia de l’aplicació de la Convenció de Ginebra sobre l’Estatut dels Refugiats.

La diputada i portaveu de Compromís en la Comissió de Drets Humans, Cristina Rodríguez, ha explicat que “la decisió de Grècia de suspendre el dit Estatut i no acceptar més sol·licituds d’asil, a més d’amenaçar a les persones que fugen de la guerra amb retornar-les a totes, significa establir un inacceptable i perillós precedent en el marc del dret internacional pel que fa als drets humans. I fa que països com Turquia aprofiten la conjuntura per fer xantatge a la UE i així intentar obtindre el seu suport en el marc d’un conflicte bèl·lic, aspecte que també condemnem en la nostra proposta”.

“Des de Compromís considerem que no hem de desaprofitar l’oportunitat per dir a la UE que volem polítiques migratòries que no es basen en el punitivisme i el malbaratament de diners públics, de més de 416.000 milions d’euros, en posar nous agents armats a les fronteres, quan totes les expertes alerten que el model de ‘l’Europa fortalesa’ és un model fallit. La gent seguirà migrant i la UE necessita les persones migrades, per la qual cosa volem rutes de mobilitat legals i segures per a les persones, no només pels capitals. Cal canviar de rumb les polítiques migratòries europees”, ha afegit la diputada Rodríguez.

D’altra banda, la proposta aprovada este matí a les Corts també demana al Govern d’Espanya que condemne els atacs a les persones atrapades als camps de refugi grecs, i que s’adrece al Govern de Grècia perquè alce la suspensió de l’aplicació de la Convenció de Ginebra sobre l’Estatut dels Refugiats, així com que urgisca les autoritats gregues a garantir i protegir la tasca del personal de les ONG i les periodistes sobre el terreny, a més de fer tots els esforços possibles per acabar amb la guerra i la violència a Síria.