La Comissió de Sanitat i Consum en les Corts Valencianes ha aprovat hui, amb els vots a favor de tots els grups, i el vot en contra de VOX, una proposta de Compromís per tal d’analitzar la viabilitat de crear ‘cases de part’, prioritzant la seua implantació als hospitals que tinguen experiència consolidada i demostrable en processos d’embaràs, part, puerperi i lactància humanitzats al sistema de sanitat pública del País Valencià.
Segons ha explicat la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Álvaro “les cases de part són centres que ofereixen una atenció a l’embaràs i el part de les dones en espais alternatius als hospitals, però amb totes les garanties sanitàries que es requereixen. En aquests centres les dones tenen un espai tranquil, adequat i adaptable a les seues necessitats i desitjos per a dur a terme el seu part, espais on són els i les matrones les principals proveïdores de cures. Existeixen dos tipus de cases de naixement: les que es troben situades en un edifici independent a l’hospital, anomenades extrahospitalàries; i les que s’ubiquen junt a les unitats d’obstetrícia dels hospitals”.
Per a Compromís la implantació de centres de naixement hospitalaris a la xarxa hospitalària pública seria una oportunitat per millorar l’atenció a l’embaràs, el part i el puerperi immediat. En tot el procés els serveis de diagnòstic i tractament mèdic referents a obstetrícia, neonatologia o anestesia estarien disponibles. “Aquests espais han de combinar una humanització del part amb la garantia d’accés a la prestació de tots els serveis mèdics que es puguen necessitar tant per a les mares com per a les xiquetes i xiquets”, ha assenyalat Álvaro.
“No es pot obviar –ha afegit la parlamentària de Compromís- com la crisi de la COVID-19 ha posat de manifest la necessitat d’impulsar aquest tipus de mesura, així com les dificultats que es poden presentar per a l’atenció a l’embaràs i al part davant una crisi de salut pública com la que s’està produint”, ha afegit Álvaro qui també ha agraït el suport rebut en les Corts d’un nodrit grup de matrones de hospitals valencians.
Amb la implantació de cases de parts extrahospitalàries les dones, els seus acompanyants, i els nounats no haurien de compartir espais hospitalaris, tindrien el seu propi espai per als naixements, a no ser que hi haguera alguna necessitat medica extraordinària, on la distancia amb l’espai hospitalari no implicaria riscos. La creació de cases de naixement al País Valencià pot ser el mecanisme que es necessita per facilitar el compliment dels drets de les dones pel que fa a l’atenció durant el part.
“A partir d’ara, des de Compromís treballarem perquè la proposta es faça realitat per millorar la qualitat assistencial i humana, i que hi haja un espai alternatiu per a l’atenció i acompanyament en el procés d’embaràs, part i puerperi immediat”, ha conclòs Mònica Álvaro.