El diputat de Compromís en les Corts, Jesús Pla, ha presentat una proposta per tal que el parlament valencià inste el Consell a desenvolupar un Pla de Voluntariat plurianual, que s’elabore de manera participada amb les entitats de voluntariat i que fomente l’acció voluntària de la població valenciana a través de campanyes de sensibilització, accions formatives, i serveis d’orientació jurídica i econòmica, entre d’altres.

Segons Pla, “la crisi derivada de la pandèmia de la COVID-19 és un bon moment per a potenciar un fenomen social històric que va en benefici de la nostra comunitat. Estem parlant del voluntariat, un moviment transversal que treballa pel foment de valors com la justícia, la solidaritat o la igualtat des de diferents vessants i que ajuda de gran manera a vertebrar la nostra societat. En el nostre context trobem experiències com el voluntariat juvenil, el forestal, el que va destinat a la infància, les persones majors o a l’acció social, la cultura, l’esport, o els animals. I trobem també centenars d’entitats de voluntariat, algunes d’elles amb un nivell de professionalització excel·lent i altres més modestes, però totes elles imprescindibles en la millora de les vides dels valencians i les valencianes”.

“Precisament, des de la Generalitat, ja es duen a terme diverses accions de foment del voluntariat, com ara els camps de voluntariat juvenil o el voluntariat de protecció civil en coordinació amb els ajuntaments. A més a més, el 12 de febrer d’enguany es va aprovar la Resolució per la qual es convoquen subvencions per al finançament de projectes i activitats de promoció i foment del voluntariat en matèria de dependència, persones amb discapacitat, família, menors, dona i immigració, totes elles competències de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives”, ha explicat Jesús Pla.

“I ara, en l’escenari postcovid que ve, la Generalitat ha d’anar un pas més enllà amb l’elaboració del Pla de Voluntariat plurianual que proposem des de Compromís. Es tractaria d’un Pla que concretara els objectius a aconseguir i les línies a desenvolupar en els propers anys, comptant amb la participació de les entitats que vulguen col·laborar en la seua elaboració i, especialment, de la Plataforma de Voluntariat de la Comunitat Valenciana”.

“D’aquesta manera es continuaria posant en valor i potenciant el fenomen del voluntariat al nostre país, donant suport a les entitats de voluntariat existents, reconeixent el paper de les persones voluntàries i promovent el voluntariat en tots els nivells. I com a actor central que vehicula i canalitza la participació de la ciutadania, la Generalitat podria també crear un espai interactiu, una plataforma virtual, que facilite el contacte entre persones voluntàries i entitats de voluntariat o inclús també amb entitats locals que necessiten i vulguen posar en marxa accions d’aquest tipus”.

“A través del voluntariat, milers de persones reben suport i ajut altruista per part d’altres persones que volen dedicar el seu temps a millorar el seu entorn. Sense anar més lluny, en aquest confinament hem vist com s’han organitzat de manera espontània xarxes de suport i de cures en molts barris i pobles valencians per tal d’oferir ajuda a persones que la pogueren necessitar. Es comprova doncs, que en temps de dificultat les persones continuen posant-se en la pell dels qui ho poden estar passant pitjor i volen contribuir a fer del nostre país un millor lloc on viure”, ha conclòs el diputat de Compromís, Jesús Pla.