La portaveu adjunta de Compromís a les Corts Valencianes, Mònica Álvaro, i la també diputada de Compromís, Maria Josep Ortega, han presentat una proposta per instar el Consell i al Govern central a prendre les mesures necessàries perquè l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua (RAE) eliminen dels seus diccionaris l’accepció de la paraula ‘fàcil’ que estigmatitza les dones.

Segons Álvaro, “volem que es realitze una revisió amb perspectiva de gènere del Diccionari Normatiu Valencià i del Diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua amb la fi d’eliminar qualsevol accepció que puga discriminar o reproduir estereotips per raó de sexe, gènere, procedència, religió, ètnia, cultura o diversitat funcional. Respecte al terme ‘fàcil’, ens hem trobat que hi ha un significat de caire totalment masclista que en el cas del diccionari de l’AVL és la quarta accepció mentre que en el DRAE és la cinquena. Són definicions que cosifiquen a les dones i atempten contra la nostra dignitat i imatge. I cal donar resposta a la creixent sensibilització social al respecte”.

“Hui en dia, en la societat heteropatriarcal en la que ens trobem, les dones continuem sent sotmeses a múltiples discriminacions, moltes d’elles normativitzades com és el cas de les definicions sexistes als diccionaris lingüístics. Cal recordar que a finals de l’any 2017 el Diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola va presentar les noves modificacions de la llengua espanyola. Entre elles s’incorporava la connotació d’ús discriminatori en la definició de ‘sexe dèbil’ com a sexe femení o la connotació d’ús irònic en la definició de ‘sexe fort’ com a sexe masculí. No obstant això, s’ha rebutjat la introducció de termes com ‘heteropatriarcat’, o s’han mantingut termes discriminatoris, com ara ‘fàcil’ que inclou entre les seues accepcions una definició masclista i denigrant per a les dones”, ha explicat la diputada Ortega.

“Des de Compromís considerem que aquest tractament cap a les dones no es pot continuar perpetuant des de les institucions. Els diccionaris no només reflecteixen la realitat del llenguatge, sinó que també el construeixen. Per això no poden reproduir estereotips masclistes. L’atribució de l’adjectiu ‘fàcil’ a una persona significa tractar-la com un objecte, és a dir, cosificar-la, i si, a més, a més, la persona a la qual se li atribueix aquest significat és la dona, se li està discriminant i estigmatitzant. D’ahí aquesta proposta que esperem que conte amb el suport de la resta de grups parlamentaris a les Corts Valencianes”, ha conclòs la portaveu adjunta, Mònica Álvaro.