La Portaveu Adjunta de Compromís a les Corts, Mònica Àlvaro, ha aconseguit que la comissió de Medi Ambient de les Corts inste el Govern central a impulsar les modificacions oportunes perquè “les actuacions de litoral i costaneres fruit dels danys causats per temporals i fenòmens meteorològics extrems puguen acollir-se a la Declaració de Zona Greument Afectada per una emergència i Protecció Civil –antiga “zona catastròfica”- amb l’objectiu d’agilitar així els tràmits necessaris que doten de pressupost per fer front a les despeses de reparació en els danys ocasionats”.

Aquesta proposta, plantejada per Compromís, pretén que, quan ocòrreguen fenòmens com els temporals que van patir al desembre i gener les costes castellonenques, les ajudes per a la seua recuperació es tramiten per urgència i no hagen d’esperar als propers pressupostos. “L’actuació del Govern després dels últims temporals, la inexistència de partides pressupostàries suficients per a la nostra costa en els PGE del PP ens ha portat a plantejar aquesta modificació, que ha sumat els vots de tots els grups de les Corts excepte del PP”, explica Àlvaro.

“Fins ara, el Govern en matèria de costes ha actuat tard i malament, si és que ha actuat. Si les reparacions per temporal passen ara a contemplar-se com a zona catastròfica els municipis guanyaran un temps imprescindible per recuperar les seues platges per a les èpoques vacacionals”.

Així mateix, tots els grups, excepte el PP, han acordat instar el Govern a actuar urgentment per reparar els danys generats en la costa castellonenca durant els temporals de desembre i gener. “Hem vist com el Govern del PP assegurava que algunes actuacions estarien llestes per a Setmana Santa i, pràcticament a l’estiu encara no s’havien començat”, lamenta Àlvaro respecte a l’actuació de l’Executiu Central.