El Consell dóna llum verda a la proposta de llei sobre la delimitació comarcal valenciana

 

El diputat de Compromís a les Corts, Paco Garcia Latorre, ha anunciat que el Ple del Consell “ha mostrat, amb el seu criteri favorable, la conformitat a la tramitació de la proposta de Llei que el Grup Parlamentari de Compromís, hem presentat per a definir legalment la delimitació territorial de la Comunitat Valenciana”.

 

Per a Garcia, “esta norma ve proposant-se des de l’aprovació del primer Estatut de la Comunitat en l’any 1982, una proposta que també va ser recollida novament en el nou Estatut del 2006, però des d’aleshores no s’ha materialitzat este manament en cap norma legislativa que li done rang formal”.

 

“Des de Compromís volem, i així ho anem a impulsar, que el procés de debat siga participatiu i obert a que les entitats locals valencianes puguen manifestar el seu posicionament davant la tramitació parlamentària, obrint un procés específic per a que la participació i consulta que estableix l’Estatut siga efectiva”.

 

“L’objecte d’esta nova llei és donar rang legal a les delimitacions territorials homologades de l’any 1988, de manera que la Generalitat i els ens territorials les utilitzen com a base per a la planificació de les polítiques amb projecció territorial, i per a la prestació de serveis públics. Delimitacions que han sigut assumides per part de tots els governs i s’han vingut utilitzant de forma oficiosa durant les últimes dècades per part del Consell i les Diputacions Provincials per a la seua organització i funcionament”.

 

Per a Garcia, “els municipis tenen ara la paraula, l’oportunitat de decidir en quina comarca volen estar o no estar, ja que per primera vegada es va a fer un debat en profunditat d’una voluntat que el poble valencià ha mostrat reiteradament en els dos Estatuts que s’han aprovat i que, després de 35 anys, ja tocava”.

 

“Per altra banda, des de Compromís lamentem que alguns dirigents del PP  s’enfonsen en la caverna partidista i no vulguen que la ciutadania valenciana puga  desenvolupar les seues voluntats estatutàries, decidint lliurement a través del Parlament Valencià i de les seues institucions locals quina ha de ser la millor manera d’organitzar-se i agrupar-se. Però hi ha qui des del PP continua utilitzant arguments poc constructius i de pors infundades, sense trellat i sense cap base científica, històrica o social”, ha conclòs el diputat Paco Garcia Latorre.