Ferrer: “Al PPCV, malgrat els tocs d’atenció de Génova, continúen sense agradar-li els PGE però tampoc fa esmenes per poder garantir les mesures de protecció a la Ribera”

 

Les Corts Valencianes han aprovat este matí, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, la proposta de Compromís perquè deixe d’ignorar el risc d’inundacions que pateixen els ciutadans de la Ribera Alta i Baixa del Xúquer i es pose a treballar de debò per reduir la vulnerabilitat dels pobles i ciutats de la conca baixa del Xúquer davant les avingudes, uns fenòmens que es faran més freqüents com a conseqüència del canvi climàtic.

 

La proposta aprovada demana al Govern central la realització immediata d’un conjunt d’inversions bàsiques vinculades al Pla Global front les inundacions del Baix Xúquer, i que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer reprenga immediatament els treballs de la Mesa de Participació vinculada al Pla d’Avingudes de la Ribera del Xúquer, creada el 2010 i paralitzada des de 2012. Mesa on estaven totes les administracions i parts interessades, i que ha de servir per impulsar les actuacions de prevenció d’inundacions en la comarca, des de la transparència i amb un enfocament coherent amb la recuperació i protecció de l’espai fluvial i la salut del riu.

 

Segons la portaveu de Compromís a la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori, Graciela Ferrer, “tot això posa de manifest la desídia del govern de Rajoy durant els últims cinc anys. El Pla de Gestió del Risc d’Inundacions de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), aprovat en 2016, no contempla executar cap actuació del Pla Global front Avingudes en els propers cinc anys, sinó sols fer estudis econòmics: què ha fet la Confederació entre 2010 i 2016 que no ha estudiat la viabilitat de projectes redactats? I el projecte de Pressupostos Generals per 2017 presentat pel PP no sols no contempla cap de les actuacions demanades, sinó que redueix el capítol d’inversions de la CHX a la meitat de l’any anterior”.

 

“Celebrem la unanimitat a l’hora d’aprovar aquesta proposta que reclama inversions justes per protegir la vida de les persones i recuperar l’eix territorial i ambiental de Xúquer a la Ribera. Hui ha quedat clar també que, malgrat els tocs d’atenció de Génova, al Partit Popular de la Comunitat Valenciana continua sense agradar-li els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), però amb la boca xicoteta. No han estat capaços d’incloure inversions per protegir les persones front el risc d’inundacions en el projecte de pressupostos de Rajoy, ni tampoc s’han atrevit a mullar-se presentant esmenes en la seua tramitació. Esperem que aquesta unanimitat en Les Corts Valencianes es traduisca en vots al Congrés que ens donen un tracte just als valencians i valencianes en els pressupostos generals de l’Estat”.