La diputada de Compromís a les Corts, Mª Josep Ortega, ha presentat una proposta per tal d’elaborar i implementar des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, en col·laboració amb els centres residencials, un protocol per a la prevenció i el tractament de la violència masclista en les residències per a persones majors. “L’objectiu és treballar per evitar casos com el de fa poc menys d’un mes a una residència de Campello (Alacant), on un home de 86 anys va assassinar la seua dona de 78 anys”, ha explicat.

 

Segons Ortega, “és molt important prendre les mesures necessàries per a donar formació al personal sociosanitari dels centres per a persones majors, de manera que tinguen indicadors per a identificar factors de risc i formes d’intervenció davant casos de violència masclista. A més a més, dins de la nostra proposta també plantegem que des de la Conselleria s’impulse l’elaboració d’estudis per a conèixer la situació de la violència de gènere en les persones majors de 64 anys al País Valencià”.

 

“La violència masclista no entén d’edats, i és que de les 44 víctimes mortals a tota Espanya de l’any 2016, quatre varen ser dones majors de 64 anys; l’any 2015, de les 60 víctimes, nou varen ser majors de 64 anys. I aquest 2017, des de principi d’any, ja són tres les dones que han estat víctimes mortals de la violència masclista amb més de 64 anys. En quant als agressors, la tendència és similar: l’any 2016 varen ser sis els maltractadors majors de 64 anys que assassinaren les seues parelles, la mateixa xifra que en 2015. I, aquest any, ja són quatre els agressors majors de 64 anys”.

 

“Actualment existeixen protocols generals sobre incidències i maltractaments en les residències de persones majors. No obstant això, considerem que la particularitat de la violència masclista requereix d’una actuació, d’un protocol, orientat i especialitzat en el tractament i la prevenció de la violència masclista per tal de protegir a les dones, i evitar que es produisquen nous assassinats masclistes en les residències de persones majors”, ha conclòs la diputada Mª Josep Ortega.