El ple de les Corts ha aprovat hui per unanimitat una proposta de Compromís per a exigir que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2017 contemplen inversions en infraestructures equiparables al pes poblacional de la Comunitat, i que compensen la insuficiència inversora dels últims anys.

Aquesta proposta s’ha aprovat amb un afegit plantejat també per Compromís on s’exigeix al Govern un “pla de xoc” d’inversions que destine, almenys, 1.200 milions d’euros anuals entre 2017 i 2020 en inversions en la regió.

També s’ha reclamat la posada en marxa d’una comissió mixta de seguiment de les inversions per a supervisar que els projectes pressupostats són efectivament realitzats en el terme corresponent.

El PSPV ha agregat altres punts a la proposta de Compromís per a reclamar que “dins d’aquestes inversions i de forma immediata, es procedisca a la finalització de les obres provisionals d’implantació de l’ample estàndar que permeten el transport de mercaderies entre la Comunitat i la frontera francesa i el de viatgers en alta velocitat”.

Així mateix, ha reclamat que “s’inicien de forma simultània les actuacions definitives previstes en el Corredor Mediterrani Ferroviari”.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha exhibit un gràfic en el qual es reflecteix la diferència de finançament entre els espanyols del nord i nord-oest peninsular amb els que viuen a l’entorn del Mediterrani.

“No pot ser que aprovem aquesta petició d’inversions i que el ministre Montoro no faça cas. Vostès -al PP- són del mateix partit que governa a Madrid, què van a fer perquè tot açò no quede en ‘postureo’?”, ha afirmat el parlamentari de Compromís.

Ferri ha recordat que els successius ministres de Foment o presidents del Govern han impulsat les connexions ferroviàries d’alta velocitat cap a les seues comunitats d’origen (Felipe González, José María Aznar, José Blanco, Magdalena Álvarez o Ana Pastor).

“No tinc dubte que (Joan) Baldoví exigirà a Madrid el mateix que defensem ací. Poden vostès dir el mateix?”, ha preguntat Ferri al PP.